Werkstress en je eigen karakter

Reacties die ik kreeg op mijn vraag of je werkstress krijgt van je eigen karakter, kreeg in de volgende antwoorden:

– Ik ben te lief en daarom lukt het niet om mijn grens aan te geven
– Te groot verantwoordelijkheidsgevoel
– Geen nee durven zeggen
– Te flexibel willen zijn

Welke karaktereigenschap herken jij bij jezelf, bij de vraag of je werkstress krijgt van je eigen karakter?

Heb jij dit altijd al gehad?

Wat is karakter precies? Natuurlijk zitten er dingen in ons DNA. Maar heel veel karaktereigenschappen zijn ook vaak aangeleerd bij je opvoeding of op school. 

Kun jij terughalen bij jezelf wanneer jij je bewust was van je karakter/gedrag? Komt het misschien door dingen die vroeger zijn gebeurd?
– Ben jij juist zo zorgzaam omdat je altijd voor je zieke vader/moeder/broer/zus moest zorgen? 
– Ben je zo flexibel geworden omdat je vroeger gepest werd op school en ervaren hebt dat je het beste met alle winden mee kon waaien? 
– Durf je geen nee te zeggen omdat je merkte dat er dan een veranderende sfeer ontstond wat je niet fijn vond?

In de zorg komen we vaak pleasers tegen. Dit is helemaal geen slechte eigenschap hè. Die eigenschap heb je ook echt nodig als je in de zorg werkt.

Dat is met alle gedrag zo. Het wordt vervelend als je er last van gaat krijgen en nog erger natuurlijk als je er ook echt werkstress van krijgt. 

Vaak hoor ik bij mijn coaching dat het niet te veranderen is, want het is nu eenmaal mijn karakter. Dat kan natuurlijk, maar wat ik meestal tegenkom is dat het aangeleerd gedrag is. En gedrag kun je aanleren dus ook afleren of veranderen.

Grenzen aangeven of leren nee zeggen is aan te leren, je moet het wel zelf willen en kleine stappen willen maken. Een gulden middenweg daar ben ik altijd naar op zoek bij coaching. 

Ik start vaak met de levenslijn met hoogte en dieptepunten. Wat heb jij meegemaakt en hoe heb jij hierop gereageerd? Dat geeft al gesprekstof en herkenning vaak.

Is er balans tussen geven en krijgen? Of geef jij alleen maar en kun je niet eens ontvangen? Daar had ikzelf ook zo’n moeite mee met ontvangen. Dan moet je weer dankbaar zijn en iets teruggeven. Dat zat in mijn hoofd. Kijk in mijn filmpje naar mijn voorbeeld. 

Bewustwording

De start is meestal bewustwording. Weten hoe en waarom jij reageert zoals je reageert. Zonder oordeel. Het is niet goed of fout hoor. Het is belangrijk om balans te krijgen in je gedrag. Zodat het niet alleen maar energie lekt maar het je ook lukt het te keren en er energie van gaat krijgen.

Jij blijft jij en jij bent oké, 
wel graag op een ontspannen manier 
zonder ongezonde stress!


Ontspannen groet, 
Sija Dupré 
werkstresscoach