Ont-stressen, daar heb jij ook weleens behoefte aan toch?

Natuurlijk is het nog fijner om de stress niet zo hoog op te laten lopen, want dan hoef je ook niet zoveel te ont-stressen 😊

Een stressvolle levensstijl met weinig slaap en piekeren heeft een slechte invloed op je hormoonbalans, je gewicht en hoe jij je voelt.

Om te kunnen ontspannen breng je eerst je stressmomenten in beeld, om daarna te kunnen leven zonder energie-slurpers en frustraties. Met het lezen van onderstaande tips heb je de beginstap al gezet!

Ont-stressen zorgt ervoor dat je weer kunt ontspannen. Daardoor kan de balans in je lichaam en geest zich herstellen.

Met een ‘leeg’ hoofd en een uitgerust lichaam kun je makkelijker omgaan met stress.

 • Herken de stresssignalen van je lichaam en geest, dan kun je op tijd op de rem trappen en ontspannen.
  De lichamelijke stress-signalen zijn bijvoorbeeld: Hartkloppingen, misselijkheid en hoofdpijn. Psychische signalen van stress zijn onder meer: Vergeetachtigheid, piekeren en concentratieproblemen
 • Schrijf daarna eens op 1) Wat jou spanning geeft en 2) wat jou energie geeft.
 • Praat eens met iemand over die jij vertrouwt, familie, vriendin of goede collega over jouw stress gevoel.
 • Accepteer je gevoel. Nog mooier zal zijn dat je het herkent en direct met humor kan bedenken of zeggen, ja hoor daar heb je het weer…….. Of dat gebeurt mij steeds als dit…. Voorkomt!
 • Ga van ‘moeten’ naar ‘mogen’. Wat moet jij allemaal van jezelf en wat mag jij?
  Probeer dit eens een dag lang te doen, ik moet nog dit of dat om te zetten naar ik mag vandaag nog dit of dat doen. Je brein zal daar direct op reageren.
 • Adem met aandacht. Wie mij al langer volgt weet dat dit een stokpaardje is van mij. Let op je ademhaling. Probeer in te ademen via je buik te bollen, even vasthouden en dan lang uitademen. Zo’n 3x is al voldoende. Als je daarbij ook nog kunt denken dat je energie inademt en stress uitademt geeft dat nog meer lucht.
 • Ga bewegen! Want bewegen helpt tegen stress. Het liefst in de natuur. Lees ook een eerder blog van mij hierover: https://www.werkgeluk50plus.nl/een-goede-manier-om-te-ontspannen/

Lieve groet,