Cover Wandelgroep

Een half uurtje wandelen per dag is voldoende om onze zorgen letterlijk uit ons hoofd te krijgen en klachten wezenlijk te verlichten.

Toen mijn emmertje was overstroomd, wandelde ik veel met mijn flatcoated retriever. Ook kwam ik in contact op Facebook met andere wandelaars. Daar las ik één en ander over het coachend wandelen (van Jeroen Hendriksen) en hoe je je zorgen uit je lijf kunt wandelen (van Thom Hartmann). Volgens Jeroen maakt wandelen je energiek, creatief, nieuwsgierig en belangstellend. Volgens Thom worden tijdens het wandelen beide hersenhelften gelijktijdig en in gelijke mate gestimuleerd. Tevens kwam ik op Facebook Katerien de Jong tegen, zij is Outdoor Life coach en heeft een e-book geschreven “Bewust wandelen”. Al deze tips kon ik zelf goed inzetten tijdens mijn wandelingen met mijn hond.

4 wandeltips

 1. Start wandeling
  Start je wandeling met goede schoenen of laarzen. Loop eerst even 15 minuten op je gemak en bekijk je omgeving bewust. Zie je dat groen in het veld of aan de bomen? Of zie je juist die kale kruinen die zo lekker in de koude wind waaien. Of het water dat onder een bruggetje door gaat, lekker rustig met de wolken erin of juist wild door de wind. Ook de akkers waar je lang komt, staat hier nog wat op of zijn ze juist omgeploegd en zie en ruik je de vette klei bijna. Ik doe dit altijd met mijn hond. Ik kan enorm blij worden als ik hem zo ziet snuffelen aan van alles en nog wat.

 2. Meditatie
  Na deze 15 minuten sta je even stil en breng je je gedachte naar je ademhaling. Adem eerst een paar keer diep in en uit. Voel hoe de buitenlucht je longen vult, heerlijk. Doe daarna je ogen dicht, richt je op je ademhaling en probeer vrij te zijn van je gedachte. Komen deze toch dan laat je ze komen en ook weer gaan, straks is er weer tijd voor ze nu ben jij aan het genieten van het buiten zijn. Laat je voeten aarden, voel hoe deze staan op de grond en bedenk dat zij jou straks een heerlijke wandeling zullen bezorgen.

 3. Gebruik je zintuigen. 
  Heerlijk om in rustig tempo verder te wandelen, doe dit alleen in de stilte van de natuur en gebruik je zintuigen. Begin met het voelen van je voeten. Ik loop graag over verschillende paden, asfalt, klei, grind en zand. Laat mijn voeten bewust voelen, juist dan kom ik uit mijn hoofd. Vooral afgelopen periode toen alles zo bevroren was. Bevroren klei voelt toch weer anders dan bevroren zand en dan tussendoor kom je ook nog wat bevroren plassen tegen. Ik ben zelf auditief ingesteld en luister graag naar alle geluiden die ik hoor. Dit zijn vaak de vogels in de bomen maar ook de watervogels kun je horen. Bij ons langs het bos loopt een spoor dus regelmatig hoor je ook een trein langs komen. Prima je hoort hem komen en vervolgens weer gaan. De wind door de bomen, een hond die blaft een paard die in de verte voorbij komt. Het mag er allemaal zijn. Regelmatig kijk je om je heen, wandelaars die visueel zijn ingesteld zullen dit vaker doen. Kijken naar de bomen, het veld, het water. Kijk vooruit waar het pad heengaat maar ook terug. Wat heb je al afgelegd en hoe voelde dit? Vervolgens ga je ruiken. Hoe ruikt het om je heen? Soms kom je langs een struik die heerlijk geurt. Het proeven vind ik zelf wat minder, maar wat proef je? Proef de regen of als je langs de kust loopt proef je het zilte water.

 4. Samen wandelen
  Als je samen wandelt (wat ik ook doe met wandelcoaching) kun je één probleem nemen. Al wandelend en vertellend krijg je vaak nieuwe inzichten. De ander (of coach) stel je onbevooroordeeld vragen over dit onderwerp. Vaak worden ook metaforen vanuit de natuur gebruikt. Eerder had je deze waarschijnlijk niet opgemerkt, zo met elkaar en je probleem zie je andere dingen. Na zo’n wandeling kom je met nieuwe inzichten, ideeën en energie thuis. Heerlijk om zo wandelend jezelf te ontdekken.

Tijdens mijn eigen burn out liep ik heel veel met mijn hond in het Develbos. Ook volgde ik toen een persoonlijke meditatietraining. Tijdens zo’n wandeling, toen ik mijn zintuigen stimuleerde, bedacht ik ineens dat ik als coach natuurlijk ook wandelcoaching kon gaan aanbieden. Met wandelen krijg je goed je hoofd leeg en is er ruimte en tijd om nieuwe ideeën op te doen en de natuur geeft veel metaforen. Als ik daar de juiste meditatieoefeningen bij inzet is het hele traject compleet. Balans vinden in werk & privé en lichaam & geest. Lees verder op wandelcoaching

Ook heb ik een besloten groep opgericht op Facebook Meditatief Wandelen vind je het leuk om eens mee te wandelen schrijf je dan nu in dan nodig ik je regelmatig uit om met een kleine groep te wandelen in het Develbos Zwijndrecht.

Lukt het jou om je problemen lichter te maken met wandelen?
Geef in onderstaand commentaarveld aan hoe jij dit doet dat maakt dit blog nog waardevoller.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?