Zelf ben ik het type mens die regelmatig switch binnen de organisatie. Ik ben heel erg voor het ontwikkelen van mezelf en na een paar jaar gaat het kriebelen en wil ik weer een nieuwe uitdaging. Dit is niet altijd makkelijk geweest. Ik had als apothekersassistente de mogelijkheid om in een stadsapotheek of ziekenhuisapotheek te werken. Na deze switch te hebben gemaakt ben ik, nadat de kinderen geboren waren en ik meer ambitie kreeg, in het ziekenhuis steeds weer een opleiding gaan doen om mij verder te ontwikkelen. Vaak moest ik die zelf betalen omdat het niet direct aansloot met mijn huidige functie. Na mijn HBO Bachelor Management studie (specialisatie psychologie & coaching) op mijn 40e , ben ik verder gegaan in het leidinggeven en als coach. Vooral van het coachen en het begeleiden van mensen in hun loopbaan haal ik veel energie.
Ik help mensen om de juiste keuze te maken bij onvrede op het werk. Ook ik heb afgelopen 30 jaar regelmatig onvrede gehad. Soms was dit omdat ik de mogelijkheid niet kreeg om mij verder te ontwikkelen. Ook wel omdat ik een collega had die weinig uitvoerde en hier niet op aangesproken werd. Het meest nare had ik bij een leidinggevende, die ik niet goed vond functioneren, die er met mijn ideeën vandoor ging en net deed of zij die zelf verzonnen had. Maar meestal verloor ik mijn passie en vond ik geen uitdaging meer in dat wat ik deed.
Heb jij ook onvrede op je werk om welke reden dan ook, dan volgen hier enkele tips die je zelf kan toepassen:
3 tips om de onvrede op je werk te keren
- Hou het vooral bij jezelf
Waar erger jij je het meest aan? Je bent nog niet weg, dus hoe zal jij deze situatie voor jezelf kunnen keren? Lukt het je om het negatieve van de situatie om te draaien naar iets wat positief is voor jou? Die ander maakt het niets uit dat jij je ergert, wat kan jij dan veranderen zodat je je niet meer ergert?Bijvoorbeeld: Je hebt een collega die weinig uitvoert en hetzelfde betaald krijgt als jij. Kan jij leren van die collega? Wat doet hij of zij wat jij ook zelf wel zal willen toepassen? Of met wat ben jij blij dat jij toch anders doet. Benoem je eigen kwaliteiten , wat zet jij in op je werk en welke kwaliteit kan je inzetten om je niet te ergeren?
- Neem verantwoording voor je eigen leven of loopbaan
Wat wil je eigenlijk met je leven of loopbaan? Wat geeft de onvrede op het werk? Maak voor jezelf een lijstje met positieve punten op het werk en negatieve punten. Geef deze punten een prioritering. Wat is het belangrijkst, waar slaat de weegschaal uiteindelijk naar door. Valt het toch wel mee met de onvrede of juist niet en wil je echt wat anders? Als je iets anders wilt, wat wil je dan? Wil je een andere functie binnen dezelfde organisatie? Wil je liever dezelfde functie bij een andere organisatie? Wil je hogerop? Of wil je juist verdieping in dat wat je nu doet? Wat wil je hiervoor doen, maar nog belangrijker wat wil je hiervoor laten? Wat heb jij over om dit te gaan veranderen? Jij staat aan het roer van jouw leven en/of loopbaan.Dus…… zet je zaken eens op een rijtje en kijk dan eens wat je echt wilt en wat je hiervoor nodig hebt.
- Wat houd je tegen?
Hoe kun je de belemmerende angsten en de remmende gedachten die je tegenhouden ontleden? Welke angst of gedachte houd je op dit moment tegen om de volgende stap te zetten? Hoe realistisch is deze angst of gedachte? Je kent de uitspraak toch “men lijdt het meest door de dingen die men vreest”. Stel je hebt nu onvrede op je werk, je hebt de bovenstaande punten uitgewerkt en je kiest ervoor om toch niets te doen. Te blijven werken waar je nu werkt. Het lukt je niet om je ergernis bij jezelf te houden en de positieve punten die je hebt uitgewerkt toe te passen. Helaas houden de belemmerende angsten en/of de remmende gedachten je tegen om iets te doen.Hoe zie jij jezelf dan als werkende over 5 of 10 jaar? Hoe ziet jouw leven er dan uit?Om die reden vraag ik ook vaak tijdens mijn trajecten: hoe wil jij terugkijken op je leven als je op je 80e in het bejaardenhuis zit?
Breek los
Er komt eigenlijk nooit een geschikt moment, je moet vaak zelf een deur dicht doen om een andere deur open te krijgen.
Laatst sprak ik een oud collega, zij was weggepest door een nieuwe leidinggevende en had een collega die wat graag haar baan wilde hebben. Zij vertelde mij dat ze zo wanhopig was dat ze op een gegeven moment tegen haar collega zei “prima hoor jij mag mijn baan hebben, wij gaan nu naar de leidinggevende om dit te regelen”. Iedereen was zeer verbaasd en waarschuwde haar dat zij alle schepen achter zich verbrandde. Ze zat echt een paar weken in haar rats, heeft niet echt officieel ontslag genomen maar wel zich teruggetrokken uit haar functie. En ja zij kreeg allerlei vervelende taken. Tot er een functie voorbij kwam die zij werkelijk fantastisch vond, hier kon zij haar passie in kwijt en ja zij werd hierop aangenomen.
Nu weet ik wel dat dit een verhaal is met een happy end, maar ik weet uit ervaring dat als je zelf een keuze maakt en hier achter staat dat er echt weer iets moois op je pad komt. Je moet het alleen wel willen. En dit lukt vaak niet als je met onvrede blijft zitten waar je zit in de toch wel veilige omgeving, zonder actie te ondernemen.
Welke keuze ga jij maken?
Hoe ga jij dit aanpakken?
Jij staat aan het roer. Heb jij hier hulp bij nodig dan kan ik je helpen.
Meld je aan voor een gratis intakegesprek contactformulier
Noem in het commentaarveld hieronder wat jou tegenhoudt om de juiste keuze te maken bij onvrede op je werk.
Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?
Hallo Michelle,
Soms is wachten dan de juiste keuze. Maar tijdens dit wachten kan je wel vast plannen maken hoe je het dan zal willen gaan doen als de tijd wel rijp is. Welke stappen wil je dan gaan maken en hoe ga je deze uitvoeren?Groet,
Sija
Hoi Sija,
Een keuze moet een keuze zijn. Iets wat je echt graag wilt. Je zegt zelf altijd dat je niet moet vluchten, omdat je jezelf meeneemt. Je hebt daarin gelijk, dat weet ik uit ervaring. Soms is de tijd gewoon nog niet rijp voor een overstap, ondanks de onvrede. Dan is er gewoon geen goede keuze. Het een kost te veel, het andere levert te weinig op. Het kan ook zijn dat je graag iets wilt gaan doen, maar dat alle seinen op rood lijken te staan. Wat doe je dan? Wachten op groen licht? Hoe lang ga je wachten? Of toch maar gaan voor second best? Maar dat is vluchten en dat wil je ook niet.
Groet.