Zeg nee.

Oefen ermee met kleine, niet zulke belangrijke dingen en ontwikkel zo deze vaardigheid.

Geef je grens aan

Word je regelmatig gebeld door collega’s in verband met je werk? Vraag dan aan je collega’s om je niet te bellen buiten werkuren of schakel je telefoon af en toe eens gewoon uit. Lees ook je mails niet als je thuis bent, beter nog zet je werkmail niet op je mobiele telefoon. Heb ik zelf ook gedaan, gewoon een kwestie van je schuifje omzetten bij instellingen. En verwacht ik echt iets belangrijks zet ik het schuifje even op aan, maar daarna snel weer uit als ik het gekregen heb. Want ik weet, het is anders te verleidelijk om toch te kijken en voor je het weet ben je weer aan het werk.

Heb je te veel taken op je bord liggen? Stop met een aantal of draag ze over. Blijf alleen die dingen doen die je energie geven, in plaats van energie nemen. Niemand is onvervangbaar als het om het uitvoeren van taken gaat, of het nou op werk- of privégebied is.

Zeg ‘nee’

Je hele dag zit al propvol en dan word je ook nog een uitgenodigd voor een vergadering. Jouw expertise is natuurlijk vreselijk belangrijk en je zegt het toe. Eerlijk is eerlijk je voelt je soms ook vereerd als ze je vragen. Soms vergeet je hoe belangrijk het is om ‘nee’ te zeggen, vooral als je het druk hebt.

Natuurlijk moet je wel goed weten wanneer je dat kunt doen; als het hele bedrijf beter af is met het uurtje wat jij erin stopt, dan is het prima. Denk er alleen goed over na, meestal ben je niet onmisbaar. Je kunt altijd later als het jou uitkomt nog even naar de notulen kijken en je reactie geven. Bedenk dus bij iedere uitnodiging of jij er tijd voor hebt op dat moment.

Van de week overkwam mij hetzelfde, vergadering was van 17-19 uur, terwijl ik eigenlijk tot 16:30 uur werk. Het onderwerp trok mij ook erg aan, dus vooruit maar dan. Zitten we daar in eerste instantie met 5 personen, 6e schoof later aan, in plaats van met de 12 die er uitgenodigd waren. Nou denk ik direct, die kunnen beter nee zeggen dan ik 🙂

Laat anderen dus niet je agenda bepalen en leer ‘nee’ te zeggen.

Vind je dat echt heel moeilijk, zeg dan in ieder geval niet altijd meteen automatisch ‘ja’, maar vraag bedenktijd. Overweeg de mogelijkheden die je hebt en zeg bewust ja als je dit echt wilt.

Als je hier eens over in gesprek wil met mij, wil je een luisterend oor, een spiegel of bruikbare tips? Geef je dan op voor een gratis minicoaching via Skype, ik geef je tips die jij bij jouw persoonlijke werkstress kan toepassen.