Heb jij haar ook gezien? De eerste vrouwelijke vice president van Amerika? Kamala Harris, 55 jaar oud en ze doet het. Geweldig vind ik haar.

Niet dat ik nu zelf deze ambitie heb, jij waarschijnlijk ook niet. Maar mij gaat het om het zelfvertrouwen en de stappen te durven zetten, ook al zijn ze eng.

Durf jij te doen wat je eng vind? Of ben je bang?

Waar ben jij bang voor?

  • Bang voor wat anderen ervan zeggen?
  • Bang om fouten te maken?
  • Bang dat je het niet kan?
  • Bang omdat je het nooit gedaan hebt?
  • Bang dat een ander beter is dan jij?
  • Bang voor iets anders misschien, vertel het me dan kan ik jou weer helpen.

Zelfvertrouwen opbouwen

Het zal je niet vreemd zijn als ik nu tegen je zeg dat als je het nooit gedaan hebt, je ook niet zal weten of je het kunt ? Maar die is best flauw denk ik.

Wat jou zelfvertrouwen kan geven:

1) Schrijf jouw vaardigheden eens op of misschien nog beter maak eens een CV. Misschien is dat lang geleden. Schrijf dan op wat je allemaal doet in je functie of gedaan heb in andere functies en welke kwaliteiten van jou daar uitkwamen.

2) Geloof in jezelf. Kijk naar de vaardigheden en ervaringen van het bovenstaande punt en weet dan dat jij iets nieuws ook kan. Op jouw manier en geef aan wat jouw manier is. Wat heb jij nodig om de stap te zetten?

3) Doe het gewoon. Bedenk voor jezelf wat er kan gebeuren als jij deze stap zet? Of deze taak gaat doen? Of jezelf iets nieuws gaat aanleren. Wat zijn de gevolgen als het niet lukt? En wat krijg je ervoor terug als het wel lukt. Maak eens een lijstje met voors en tegens en hoe belangrijk zijn deze voor je?

4) Laat je perfectionisme los. De lat altijd maar super hoog leggen zorgt voor weinig zelfvertrouwen. Eigenlijk vind je dat je het nooit goed genoeg doet in jouw ogen. Perfectionisme blokkeert vooruitgang. Altijd wil je een 10 halen. Helaas lukt niemand dat hoor. Een fijne manier om perfectionisme los te laten is minder ver vooruitkijken. Kijk naar je einddoel en maak hiervoor kleine tussen doelen/stappen die je gemakkelijker kan halen. Ieder gehaalde stap is een succes en zal je meer zelfvertrouwen geven!

5) Maak je niet druk wat anderen van je denken. Want weet je de meeste mensen denken niet zoveel aan anderen. Iedereen is toch met zichzelf bezig en met z’n eigen plannen. Vaak zit het in je eigen hoofd dat zij een mening hebben over wie jij bent en wat jij vindt of gezegd hebt. Dit is namelijk niet zo. Dus plopt deze gedachte weer bij je op, bedenk dan dat dit alleen in jouw hoofd zit. Maak je hoofd leeg.

Lukt het jou nu niet om deze tips alleen toe te passen, dan kan ik jou hiermee helpen tijdens een gratis online inzichtsessie. Klik op deze link om een gratis inzichtsessie te plannen met mij: https://www.werkgeluk50plus.nl/aanmelding-gratis-online-inzicht-sessie/

 

Fijne dag vandaag.

 

Ontspannen groet,

Sija Dupré
Werkcoach

 

PS: Ken jij nog anderen voor wie deze mail interessant is? Deel hem dan gerust met die persoon of verwijs naar mijn blog op de website met de link hierboven!