Vind jij ook altijd een excuus?

Op mijn scheurkalender deze week stond de volgende tekst:

Wie echt iets wil doen, vindt altijd een weg.
Wie niets wil doen, vindt altijd een excuus.


Vaak onbewuste keuzes
Het is niet eens altijd een bewuste keuze die je maakt, soms komen de excuses er gewoon ongemerkt uit. Ik merk dat vaak tijdens mijn coaching sessies. Dan hoor ik vaak als ik een tip geef om je gedrag iets te veranderen bij een bepaalde situatie waar men werkstress van krijgt; “ja maar Sija bij ons gaat dat niet hoor, ja maar als ik nee ga zeggen wie moet het dan doen dan of ja maar wat zal mijn LG daar dan van zeggen, die vindt het nooit goed. Helaas heb ik geleerd dat als jij ja maar ……. Zegt, je het dus niet gaat doen.

Alleen jij kan jezelf veranderen
Iemand anders (collega of LG) kun je echt niet veranderen.
Kijk eens naar je eigen ja maars, naar je eigen (onbewuste) excuses. Gaan deze je helpen om je gedrag aan te kunnen passen om je werkstress aan te pakken? Waarschijnlijk niet, dus zul je steeds verder naar de burn-out toe gaan. Vooral in deze zomerperiode waarin het al superdruk is. En als er dan nog collega’s ziek worden ga jij maar door.

Wanneer trek jij aan de bel? 
Wanneer vind jij de weg om er echt iets aan te doen? Vroeger thuis bij mij zeiden ze altijd “neem geen voorschot op je verdriet”. Je weet echt niet hoe iemand gaat reageren. En op de coach opleiding heb ik de tip NIVEA gekregen:

NIET INVULLEN VOOR EEN ANDER

Jij weet echt niet wat die ander gaat zeggen als jij het anders gaat doen, als jij je werkstress gaat aanpakken. Jij weet echt niet wat je LG denkt.
Als je het anders gaat doen, voor jezelf gaat zorgen zodat je gezond kunt werken, zonder (langdurige) stress. Ik zet langdurig er even bij, want stress hebben we allemaal weleens, daar krijgen we echt niets van. Alleen als stress te lang duurt kunnen we allerlei lichamelijke en mentale klachten krijgen. Die helaas niet alleen op het werk blijven maar ook vaak mee naar huis komen.

Herkenbaar
Ik herken het zelf hè. Ik kreeg ook een burn-out en vond dat ik er ook altijd moest zijn voor iedereen. Want ja ze zouden wel denken of er iets van vinden. Maar toen ik thuis kwam te zitten, gedurende 8 maanden, toen draaide de hele afdeling gewoon door. En het erge vond ik dat ik bijna van niemand van het werk wat hoorde. Bijna niemand die appte, kaartje stuurde of even langs kwam. Daar zat ik dan op de bank.

Welke weg wil jij gaan?
Wat is voor jou belangrijk? Hoe wil jij dat jouw perfecte werkdag eruitziet? Hoe krijg je die? Vaak zul je toch in gesprek moeten gaan met je LG. Spreek vanuit jezelf. Volg deze 3 stappen: ik,ik,jij:
1)    ik zie/hoor
2)    ik vind/voel
3)    wat vind jij daarvan?

Probeer uit de emotie te blijven, blijf feitelijk. Schrijf het eerst eens uit voor jezelf. Wat heb jij nodig van je LG? In mijn coaching sessies oefenen we dit regelmatig. Dan hoef je het niet allemaal alleen te doen.

Ontspannen groet,
Sija Dupré
Werkstresscoach

PS: Doe jij ook mee met de FB-summerschool Stressbestendig werken in de zorg? Meer info op: https://www.werkgeluk50plus.nl/aanmelding-fb-summerschool-6-daagse/