Je herkent vast wel de stress voor de feestdagen voor het eten, de kleding en de cadeautjes.

En ook op het werk is het een gekkenhuis.

Iedereen wil graag vrij zijn tussen de feestdagen door. Jij ook natuurlijk, maar ja er moet nog van alles afgemaakt worden.

Hoe kan je hier nu goed mee omgaan? Zodat je straks bij de feestdagen ook echt aandacht kan besteden aan je gezin, familie en vrienden. En niet telkens dat stemmetje in je hoofd hebt die zegt dat je nog eigenlijk wat werk moet afmaken of welke taken er allemaal nog op je liggen te wachten straks.

 

Hier enkele tips die je kan gaan toepassen, zodat je ontspannen van je feestdagen kan gaan genieten.

Maak nu vast een lijstje van alle taken die je voor de feestdagen af moet hebben.
Zodat je straks misschien zelf tussen de feestdagen door vrij kan nemen. Maar ook
omdat de collega die je dan nodig kan hebben wel vrij heeft, waardoor jouw taken stagneren.

Schrijf op dit lijstje:
– welke taken echt urgent zijn, af moeten zijn voor de feestdagen.
– welke taken minder urgent zijn, liefst af zijn maar kunnen ook in het nieuwe jaar wel afgemaakt worden.
– welke taken niet urgent zijn, kunnen later wel een keertje gedaan worden of misschien kan iemand anders dit doen voor je (delegeren kun je leren).

Schrijf achter de echt urgente taken wanneer je het ook echt gaat doen. Gewoon een datum erachter zetten en hoe lang jij denkt voor die taak nodig te hebben = aantal uren. Is de taak gedaan dan streep je de taak van je lijstje, echt een heerlijk gevoel geeft dat om zo naar de feestdagen toe te werken.

Je werkt nu deze dagen alleen aan de echt urgente taken. Plan niet je hele dag hiervoor in, maar plan ook voldoende tijd om je e-mails te lezen van die dag (zodat die niet gaan opstapelen) verwerk ze direct, indien mogelijk, of plan ze anders in voor het nieuwe jaar.

Reserveer zeker ook voldoende tijd voor ad hoc zaken. Want ja die blijven komen als je op je werkplek zit. Is er  een dag met minder ad hoc zaken of in ieder geval kosten ze minder tijd dan je gereserveerd had dan kan je lekker doorwerken aan de echt urgente taken en ben je wat vroeger klaar die dag.

Plan ook (heel belangrijk) je lunchpauze in. Als je echt wil ontspannen tijdens je lunchpauze, ga er dan even tussenuit. Meest ontspannen is om buiten een ommetje te gaan maken. Kan alleen natuurlijk of met een collega. Spreek dan wel even samen af dat je niet over het werk praat en alle taken die nog gedaan moeten worden.

Gewoon samen gezellig kletsen, kijk wat om je heen en wijst elkaar de mooie dingen aan uit de natuur of van die boom aan de kant van de weg of dat vogeltje dat toevallig net fluit als jullie langs komen. Zo kom je met meer energie terug op je werkplek.

 

Als je gaat eten in de kantine/restaurant dan praat je vaak toch weer over het werk met collega’s en voor je het weet heb je er misschien weer een taak bij die voor de feestdagen ook nog af moet ook.

 

Ben je op een dag eerder klaar. Omdat alles lekker liep die dag en er weinig ad hoc dingen waren begin dan niet aan de taak voor morgen maar ga eens op tijd naar huis. Kook een lekkere maaltijd of ga nog even sporten of buiten wandelen.

 

Zo ga jij ontspannen, zonder werkstress, de feestdagen in en kun je ruimschoots genieten van de fijne dagen.

Heel veel succes.

 

Ontspannen groet,

Sija Dupré
Keuzecoach bij werkstress

Heb jij nog andere tips die ook waardevol kunnen zijn, benoem deze dan in het commentaarveld hieronder 

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?