Wat deed jij als je iets anders kreeg dan verwacht?

Oh ik weet het nog goed, die spanning als kind als Sinterklaas weer in het land was. Hele lijsten maakten wij met elkaar, het ene cadeau nog mooier dan het andere. Soms kreeg je als zakvulling gewoon een paar sokken of een pyjama en snapte je daar niets van, want die stonden helemaal niet op je lijstje ☹

Ik heb even de definitie van een verwachting gegoogeld en volgens Wikipedia was dit:

“Verwachting is de aanname of hoop dat een handeling of gebeurtenis ook werkelijk plaats vindt. Een verwachting kan realistisch zijn, maar dat hoeft niet. Als een verwachting niet uitkomt, kan er sprake zijn van acceptatie, maar ook van teleurstelling, verwarring, onzekerheid en angst”.

Ja van Sinterklaas accepteerde ik dus ook wel andere cadeautjes dan die van mijn lijstje.
 
Maar hoe zit dit als je volwassen bent?
Als verwachtingen niet uitkomen kan dit dus ook stress geven. Juist in mijn coachpraktijk kom ik dit regelmatig tegen. Verwachtingen over onszelf, verwachtingen over anderen en verwachtingen over het leven. Verwachtingen zitten in je hoofd, andere mensen kennen ze vaak niet.

Verwachtingen over onszelf
Verwachtingen die we over onszelf kunnen hebben:
– Dat we een gezin krijgen, een partner vinden en kinderen kunnen krijgen.
– Dat we carrière maken.
– Dat we slagen voor de opleiding die we volgen.
– Dat we gelukkig worden.

Toen ik in mijn burn-out zat was ik echt niet gelukkig. Hoe ervaar jij je stress periode? 

Verwachting over anderen
Verwachtingen die we over anderen kunnen hebben:
– Dat collega’s aandacht hebben voor ons.
– Dat onze werkgever ons helpt en ondersteunt ook wanneer we het een keertje moeilijk hebben in een bepaalde levensperiode.

Verwachtingen over ons leven
Verwachtingen die we hebben over het leven:
–  Dat we een oudedagsvoorziening opbouwen.
Deze verwachting hebben we al moeten bijstellen van 65 jaar naar ruim 67 jaar en misschien zelfs nog wel later. Terwijl mijn vader al op zijn 58e met de VUT ging.
– Dat we gezond mogen blijven en oud mogen worden.

Leren van niet uitkomen van verwachtingen
Wat kunnen we ervan leren als onze verwachtingen niet uitkomen? 
– We krijgen incasseringsvermogen; Stukje accepteren dat het is wat het is.
– We gaan meer relativeren. 
– We leren omgaan met veranderingen.
– We leren omgaan met stress.

Dit herken ik als geen ander. Ik had een HBO Bacheloropleiding afgerond en de baan van mijn dromen in het jaar dat ik ‘de roepende in de woestijn” was. Ik vond dat mijn leidinggevende me echt niet steunde.

Op het moment dat ik al mijn verwachtingen zag oplossen was ik echt teleurgesteld. Ik moest andere keuzes maken. Heb een andere functie geaccepteerd en al mijn verwachtingen hierin bijgesteld. Maar……. Ik heb er inderdaad heel veel van geleerd.

Helaas hebben we vaak ook onrealistische verwachtingen voor onszelf
-Dat we onszelf overschatten en de lat heel hoog leggen voor onszelf.
-Dat we vinden dat we moeten doorgroeien naar een hogere functie.
-Dat we vinden dat we meer salaris verdienen en dit hoopt dat je leidinggevende dit ook vindt bij ons functioneringsgesprek.

Maar ook onrealistische verwachtingen over anderen
– We denken dat een ander net zo is als wij.
– Dat een ander net zo reageert als wij.
– Dat een ander dezelfde normen en waarden heeft als wij.
– Dat een ander ons wel zal begrijpen.
 
Je ben niet je verwachting, je hebt een verwachting.
Dat is een gedachte en gedachtes kun je loslaten
 
Wat kunnen we eraan doen? 
Accepteren dat dingen veranderen, zeker in ons werk. Ik werk volgend jaar 30 jaar in hetzelfde ziekenhuis. Veel veranderingen heb ik meegemaakt en had hier nogal eens verwachtingen van die niet uitkwamen. 

Ook in ons privéleven komen we dit vaak tegen. Ik heb regelmatig verwachtingen, bijvoorbeeld dat de afwasmachine gewoon uitgeruimd wordt zonder te vragen, of dat er gestofzuigd is. 

Soms moet je dus je verwachtingen bijstellen, of accepteren dat het anders gaat zoals je had gehoopt. 

De beste tip die ik je hiervoor kan geven is: COMMUNICATIE

Mensen in je omgeving, op je werk of privé, weten of kennen vaak jouw verwachtingen niet als je ze niet hebt uitgesproken. 
– Maak je verwachtingen duidelijk aan de ander.
– Ieder mens heeft verschillende inzichten, dus zul je je verwachtingen bij moeten stellen en/of consensus doen.
– Stem verwachtingen op elkaar af.

Heb geen verwachtingen, ​dan is alles wat op je pad komt een cadeautje!