Soms moet je loslaten om verder te komen

Heb jij een doel voor 2019 om je werkstress los te laten? Weet je dat loslaten eigenlijk accepteren is “het is wat het is”. Ja makkelijk zeg, hoor ik je denken. Maar bedenk eens alle frustraties als je blijft vasthouden. Vooral met dingen die niet in jouw invloedssfeer liggen. Leg het neer bij degene die er wel invloed op hebben en focus je daarna op positieve dingen of op dat waar jij wel invloed op hebt!

Accept what you can’t change
Change what you can’t accept

Hoge werkdruk
Ondanks de hoge werkdruk hoef je geen werkstress te krijgen. In mijn 8 coachjaren heb ik echt niet anders gehoord dan dat het bere-druk is. En luister goed hè, je hoort mij niet zeggen dat het niet druk is en dat je hard moet werken. Natuurlijk is het druk, maar mijn vader zei altijd “van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan”. En van stress krijg je echt heel nare lichamelijke en geestelijke klachten. 

Daarom hieronder enkele tips die je kan toepassen bij hoge werkdruk om geen werkstress te krijgen.

Laat je werkstress op je werk
Voel je dat je toch stress hebt opgebouwd tijdens het werk? Laat het dan ook op je werk. Heel BEWUST! Zodra je je pak/uniform uitdoet en je hangt hem in je hocker of je gooit hem in de KUA geef dan ook direct je werkstress van die dag mee. En ik meen het hè ? Geef heel bewust je werkstress mee met je pak, laat het los zodat jij als je naar huis gaat geen werkstress meeneemt. Natuurlijk lijkt het net niet echt maar neem van mij aan als jij dat iedere werkdag doet gaat het je echt energie opleveren voor thuis.

Overdragen
Draag je werk over en heb vertrouwen dat je collega het werk overneemt. Vaak hou jouw eigen perfectionisme je tegen en loop je toch nog even langs die patiënt/cliënt om e.e.a. te controleren of toch nog wat taken af te ronden. Wat is dat toch dat wij die ander niet vertrouwen? Probeer daar eens aan te werken. Wanneer kan jij dit loslaten en aan je collega overdragen met vertrouwen? Haar manier van werken is misschien niet jouw manier maar dat hoeft toch niet. Zij heeft haar eigen passie en eigen werkwijze met de patiënten/cliënten. Het is haar werk op dat moment en niet meer de jouwe. Laat het los! Ga ontspannen en wees weer die gezellige moeder, leuke partner, fijne dochter of vriendin. Ga sporten of dat doen wat jouw ontspanning geeft.

Werk met focus
Wat echt goed werkt om geen stress te krijgen is werken met focus. Probeer alles met 100% te doen. Laat je niet afleiden en als je je toch laat afleiden geef dan antwoord of doe die andere taak ook weer met 100% aandacht. Niemand kan multitasken, dus jij ook niet. Wil jij 3 dingen tegelijk doen voor 33%? Hier word je ook onzeker van, want dan ga je veel dingen op de automatische piloot doen. Ook nu weer kun je het gevoel krijgen dat je een rollenspel met jezelf speekt, maar echt als je het jezelf gaat aanleren om alles met 100% te gaan doen zul je merken dat je stresslevel enorm gaat dalen en je weer werkplezier gaat krijgen. Je het weer leuk vindt om naar je werk te gaan er ruimte is om weer gezellig te zijn.

Neem hiervan eens één tip om uit te proberen. Neem het je s’ morgens direct voor en ga het voor een week uitproberen. 

Ontspannen groet, 
Sija Dupré 
werkstresscoach