Vanmorgen gebeurde het mij opeens weer een keer! Zomaar popte mijn schuldgevoel op. En ik ken mezelf echt goed hè.
Ik zei NEE en die ander “accepteerde” dat met veel gemopper. Oké, ik kreeg “mijn zin” en het gebeurde niet! Maar al terwijl die persoon zo liep te mopperen begon mijn schuldgevoel aan mij te trekken.

Ik dacht:
· Nou ja dan maar wel dan voor deze keer.
· Na langdurig gemopper, zei ik dat ook echt (ik hoorde het mezelf ook nog zeggen) 
· Maar het hoefde al niet meer ………………. etc, je kent het vast wel.

Toen na ongeveer een uurtje, ik was weer lekker aan het werk gegaan. Ja hoor daar kwam het schuldgevoel weer opzetten. Mijn eigen coach noemt het “het Urkermannenkoor”.  

​​
Dit schuldgevoel zorgt bij mij voor spanning in mijn lijf En bij jou? Het kan je ook onzekerheid, angst of machteloosheid geven.

Elke keer als ik het gevoel van schuld ervaar voel ik geen geluk en ben ik om die reden niet mijn beste zelf. Daarvan ben ik mij heel erg bewust en dat wil ik niet. Dat een ander invloed heeft op mijn gemoedstoestand is belachelijk toch?​

Dus ik baalde en dacht nu moet ik mezelf echt even onder handen nemen.
Ga analyseren. Ik hebt NEE gezegd en voel een schuldgevoel. Waar ging het voor mijn gevoel fout?

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn waardoor jij schuldgevoelens krijgt bij NEE zeggen:

· Door je opvoeding
Je moest vroeger dingen van en voor je ouders doen of regels volgen, want anders… (was je niet respectvol, brutaal, ongehoorzaam, niets waard, niet goed genoeg etc.)

· Door gedrag
Je had mensen om je heen die het niet aankonden en ging hierdoor dingen voor hen doen om ze maar gelukkig te maken/houden.

· Door school
Je had mensen om je heen die jou de schuld gaven van dingen die verkeerd gingen (ook al was het niet jouw fout).

· Je hebt dingen gedaan waar je nu niet meer achter staat
Je hebt bijvoorbeeld iemand uitgescholden, gekleineerd, gepest, bedreigd, geslagen, voor schut gezet, laten vallen. Je hebt een “verkeerde” beslissing/keuze gemaakt, etc.

Bij mij gaat het wel om mijn gedrag, toch teveel pleasen af en toe. Ook opvoeding heeft hier aan meegewerkt. Ik kwam uit een wat groter gezin en kan niet tegen  teveel prikkels, dus die ontliep ik zoveel mogelijk. 

​​Wat is het bij jou %FIRSTNAME%?
Door goed naar jezelf te kijken kun jij ontdekken wat er bij jou speelt en waar jij precies last van hebt. Hoe kan jij het veranderen zodat je wel weer je gelukkige zelf kunt zijn?

Ik heb een online training gemaakt: Leer in 3 weken NEE zeggen zonder schuldgevoel. Hierin neem ik je mee door de 3 fases: 

Week 1 = fase 1 
Inzicht en bewustwording in jouw JA zeggen tegen iedereen behalve jezelf. 
Dus zowel op het werk als ook in je privéleven.

Week 2 = fase 2
Transformatie, hier ga ik je leren hoe je nee kunt leren zeggen. Het werkelijk transformeren van jezelf. Van JA zegger naar een ander, naar JA zeggen tegen jezelf als dit nodig is.

Week 3 – fase 3 
Zelfliefde en zelfwaardering. Deze fase leer ik hoe je kunt loslaten dat schuldgevoel. (Kijk maar eens op mijn website voor meer info: https://www.werkgeluk50plus.nl/online-workshop-leer-nee-zeggen/ 


Wees je bewust van jouw denkpatroon!
· Trap niet in de valkuil dat je er moet zijn voor anderen.
· Je hoeft geen oplossingen voor de ander te bedenken omdat jij nee zegt.
· Maak van zijn/haar probleem niet te snel jouw probleem
 
Ontspannen groet, 
Sija Dupré

werkstresscoach