Piekeren is een gewoonte die vaak al vroeg in je leven begint!
Piekeren is niet hetzelfde als denken, want denken leidt tot oplossingen en piekeren leidt tot niets. 


Van Maaike Meeuwis las ik de volgende eye opener:

– 50% van je piekeren gebeurt nooit
– 30% van je piekeren is uit het verleden, is al gebeurt dus en kun je niet meer veranderen
– 12% gaat erover wat iemand van je vindt, ook dit kun jij niet zelf beïnvloeden
– 4% van je piekeren ligt buiten je invloedssfeer zoals gezondheid, natuurramp of een ongeluk
– 4% van je piekeren leidt tot een oplossing net als denken

Denk hier eens aan als je weer aan het piekeren bent, dat je dit voor 96% voor niets doet. 

Daarom heb ik gekozen deze week voor het thema STOP MET GETOB en geef ik je tips om je piekeren om te buigen:


TIP 1) BEWUSTWORDING

Dit is de eerste stap, herken dat je aan het piekeren bent en dat dit voor 96% voor niets is.

TIP 2) HOU JEZELF BEZIG

Als je actief bezig bent heb je geen tijd om te piekeren. Daar komt nog bij dat je lichaam moe wordt en je dus ook beter gaat slapen, zonder piekeren. Win-win situatie dus. Voor mij helpt het enorm als ik ga tuinieren. Terwijl ik tuinier pieker ik niet maar geniet ik echt en daarna ben ik zo moe dat ik als een blok in slaap val. Wat is dit voor jou?

TIP 3) GA SCHRIJVEN

Schrijf al je piekergedachte op, laat je gaan, je hoeft hier niet over na te denken. Er is geen goed of fout. Gewoon schrijven ook als je s’nachts wakker ligt en aan het piekeren bent. Zelf heb ik altijd een blaadje op blocnote op mijn nachtkastje liggen. Dan ben ik het in ieder geval kwijt en kan ik weer gaan slapen.

BONUS tip;
PLAN EEN PIEKERMOMENT IN overdag., doe dit 15 minuten.

TIP 4) MAAK EEN COMBI VAN HET PIEKERLIJSTJE EN EEN PIEKERMOMENT OVERDAG

Als je nu een combi maakt heb je in ieder geval de onderwerpen erbij, maar kan je dan ook relativeren en worden het geen piekergedachte op dat moment?

TIP 5) MEDITATIEMOMENTJE IN DE NACHT

Ellie gaf aan in de Facebook live wat doe je precies tegen piekeren in de nacht. Mijn antwoord was tip 3 – ga schrijven. Toen ik van de week weer lag te piekeren en ging schrijven merkte ik op dat ik automatisch een klein meditatiemoment inplan na het schrijven. En ik kan echt niet zomaar 20 minuten zen zijn hoor ?

Wat ik dan doe is op mijn rug gaan liggen en letten op mijn ademhaling. Tijdens mijn inademing zeg ik in gedachte ‘ik adem zuivere lucht in” en tijdens mijn uitademing ‘ik adem mijn piekergedachte uit’. Dit doe ik een paar keer en eindig meestal met in = zuiver en uit = leeg. Daarna draai ik op mijn zij en val ik in slaap. Misschien ook iets voor jou?

s’Nachts doe ik vaak mijn oortjes in en zoek op You-tube een geleide meditatie of het geluid van dolfijnen, zo val ik dan in slaap.

TIP 6) GA POSITIEF DENKEN

Probeer je negatieve gedachte om te zetten in positieve. Zelf kwam ik toen op een heel andere gedacht. Ik pieker namelijk altijd als ik sta te strijken. Echt heel maf. Wat ik nu tegenwoordig doe is een filmpje of nog vaker een video van een onlinetraining aan te zetten en dit te volgen. Dan heb je geen tijd om te piekeren en ben je met wat anders bezig. Mij helpt het enorm. In de nacht kan je ook je gedachte omzetten door alleen nog aan leuke, positieve dingen te denken. Waar ga je heen op vakantie, wat ga je dan doen? Of denk eens terug aan je vorige leuke vakantie of weekend of een leuk werkmoment met je collega’s of een feestje wat erg gezellig was!

Welke tip ga jij toepassen ?

Heel veel succes om met de tips aan de slag te gaan.

Ontspannen groet, 
Sija Dupré 
werkstresscoach