Heel herkenbaar!

Een roepende in de woestijn heb ik mij lange tijd gevoeld voor ik in een burn-out belandde.

Hoe kan jij nu een burn-out krijgen vroegen mensen mij. Ik die al jarenlang als leidinggevende werkte in de zorg en ook al een aantal jaren vrouwen in de zorg coachte bij werkgerelateerde problematiek.

Ja hoe kon dat?

Al een jaar voor mijn burn-out voelde ik dat het niet lekker met mij ging. Ik zat niet lekker in mijn vel, was hartstikke moe en kribbig tegen iedereen in mijn omgeving. Ja juist ook in mijn gezin was ik echt niet de leukste zal ik maar zeggen.

Ik voelde dat echt wel aan. Had regelmatig gesprekken met mijn leidinggevende waarin ik aangaf dat het niet lekker ging met me en dat ik het echt te druk had. Jaja, ze luisterde wel even maar wij gingen daarna elk ons weegs en dat was het dan. Door naar de waan van de dag!

Cardioloog

Tot ik echt hartklachten kreeg. En met beide ouders die hartpatiënt waren, kon ik weleens erfelijk belast zijn. Dus de huisarts nam geen risico en ik werd naar de cardioloog gestuurd. Helemaal binnenste buiten gelicht met onderzoeken en testen, maar gelukkig mijn hart was goed. Niets aan de hand………………. Dus gewoon weer door.

Tot ik voelde dat het erger werd, hoezo niet lekker in mijn vel. Ik had heel veel klachten zowel lichamelijke als ook geestelijke. Ik sliep bijvoorbeeld heel slecht, lag maar te piekeren over het werk wat ik niet had afgekregen of wat nog lag te wachten. Kon ik het eigenlijk wel? Ik kwam in een vicieuze cirkel en probeerde er echt uit alle macht zelf uit te komen. Besloot eens met mijn P&O adviseur te gaan praten, die mij naar de bedrijfsarts verwees. Daar zat ik dan, maar ik was toch niet ziek? En gewoon aan het werk. Dus ja wat kwam ik eigenlijk doen?

Terug bij af zo voelde het. Maar ze hadden natuurlijk gelijk, ik was niet ziek.

Tot het moment….. ik zal het echt nooit meer vergeten, het was net voor de kerst zodat ik eindelijk weer wat vrije dagen zal krijgen om uit te rusten, toen gebeurde het…….

Een kleine aanvaring met arts en medewerker waarin ik als leidinggevende werd betrokken en ik knalde er helemaal uit. Letterlijk. Ik kon niet meer. Heb ik mijn hele leven nog nooit zoveel gehuild. Daar zat ik dan, ja ziek te wezen en met geen concentratievermogen meer.

Op de bank.

Gelukkig had en heb ik een hond waarbij ik mee naar buiten moet.

Maar toen……..

Het hele circus werd opgetuigd! Ja ik ging op consult bij de bedrijfsarts, ik kreeg een psycholoog aangeboden en mijn gesprekken met mijn leidinggevende gingen over het re-integreren. Over wat ik wel zal aankunnen en in hoeveel tijd.

Wat jammer hè. Dat hier nu wel tijd voor was. Dat ik in het hele jaar daarvoor niet gehoord werd. Dat ik op dat moment niet wist wat ik nu weet en naar wie ik toe kon om NIET ziek te worden.

Daarom heb ik 2 jaar na mijn uitval mezelf als coach herstart. Ik ben mezelf gaan specialiseren in werkstresscoach. Dit moet anders. Vrouwen in de zorg beschermen tegen een burn-out. Goed luisteren en kijken waar ik haar of JOU mee kan helpen de juiste stappen te zetten.

Inzicht laten krijgen in jezelf. Een ander kun je niet veranderen. Jezelf beschermen kan je heel goed leren.

Leren transformeren.

Heel vaak denk jij misschien dat het je karakter is dat je doet wat je doet. Zoals plaesen in de zorg, geen NEE kunnen zeggen. Maar heel vaak is dit aangeleerd gedrag. Wat ook, met de juiste hulp, kan worden afgeleerd of omgezet.

Met elkaar kijken naar je huidige situatie. Welke ballen houd jij allemaal in de lucht naast je werk?

Rekening houdend met deze factoren jou de juiste stappen laten zetten om weer met plezier naar je werk te gaan en stressbestendig te kunnen werken. Zodat ook jij weer energie overhoudt voor je privéleven, voor je naasten en niet te vergeten voor jezelf.

Heus jij mag ook gewoon relaxen, een boek lezen, wandelen in de natuur, fietsen, sporten of dat doen wat jij zelf het allerliefste doet of deed vroeger.

Ben jij hieraan toe?

Stap dan eerst in mijn GRATIS 5-daagse training Stressbestendig werken. Klik hier op de link om je aan te melden https://www.werkgeluk50plus.nl/gratis-5-daagse/

Wie weet kan ik je, als jij dat echt wilt en geen roepende in de woestijn meer wilt zijn, helpen in een coaching traject.

Voor nu een fijne dag en eerlijk waar, ook jij bent het waard om naar geluisterd te worden.

Sija Dupré
werkstresscoach