Voor de maand maart is het thema vechten, vluchten en/of bevriezen. 
Ik ben gestart met vechten toe te lichten. 

Want weet jij dat een duidelijk werkstresssignaal is dat je cynisch kan worden naar je leidinggevende of je collega’s. Dat cynische wordt komt dan regelmatig in een werkoverleg naar voren zoals bijvoorbeeld met uitspraken: “Hier kan toch nooit wat” of “we hebben gewoon te weinig personeel” of “ook al geef je het hier aan die leidinggevende doet er toch niets aan”. 

Hoor jij jezelf ook regelmatig zulke uitspraken zeggen of naar je collega’s op de werkvloer in je diensten? Terwijl je eigenlijk nooit zo was. Jij deed het allemaal wel, en eigenlijk vond je het ook nog leuk dat ze aan je dachten bij een nieuwe taak. Je zag de uitdaging er in en had er echt zin in. Soms misschien wat minder, maar ja het moest toch gedaan worden.

Kun je bij jezelf nagaan wanneer dit is omgedraaid? Is er iets voorgevallen? Of voelde je al een tijdje dat je emmertje aardig aan het overlopen was?

Heel herkenbaar hoor, ik had het ook namelijk. Ik was altijd bereidt om iets extra’s te doen, ben heel erg voor ontwikkeling van mezelf. Of een project waarbij je dan weer andere collega’s uit je instelling ontmoette vond ik altijd waardevol om te doen. Totdat mijn emmer ging overlopen. Natuurlijk was het niet alleen mijn werk, ook thuis had ik het druk met twee opgroeiende tieners en mijn ouders die ook mijn aandacht en tijd nodig hadden. Alles wilde ik graag doen. Daar komt nog bij dat ik vrij perfectionistische ben en grote control freak. Heb het wel graag zoals ik het wil. 

Ja zo kan ik er nu op terug kijken en heb ik mijn valkuilen goed in de picture. Toen helaas niet, ik ging maar door. Net een struisvogel; KOP IN HET ZAND EN NIET AAN DENKEN, dan is het er ook niet.Tot ik uitviel met een burn-out. 

Weet jij wat jouw valkuilen zijn?
En belangrijker nog herken jij de signalen bij jezelf? ben jij ook zo’n struisvogel? Je leest nu in ieder geval dit blog dus ben je er in ieder geval van bewust dat je werkstress ervaart.

Ga dan nu in de actie
Ik ga je vanuit mijn levens ervaring en natuurlijk vanuit mijn expertise als werkstresscoach enkele tips met je delen tegen vechten (cynisch worden):

Tip 1: Bewustwording
Voel jij dat je cynisch wordt? Wat gebeurde er dan? Kan je het keren? ga dit opschrijven voor jezelf. 

Ik voelde dat ik weer cynisch reageerde op …… omdat…… Kan het volgende keer anders? Geef jezelf wat ruimte.

Tip 2) Vraag een buddy
Door jouw cynisme worden je collega’s en leidinggevende geïrriteerd, ook al heb je misschien best een punt hoor. Waak ervoor dat ze gaan denken “oh daar heb je haar ook weer”. Vraag een collega die jij vertrouwd en waar jij je veilig bij voelt of zij een tijdje jouw buddy wilt zijn. Dat zij jou aangeeft wanneer collega’s geïrriteerd worden en dat zij jou dan een seintje geeft wat jullie samen hebben afgesproken.

Tip3) Wees positief kritisch
Ga plussen en minnen als je al het cynisme over een bepaald onderwerp voelt opkomen. Of van te voren bij een werkoverleg als je een bepaald punt op de agenda ziet staan. Kun je bedenken wat er al aan gedaan is? Kun jij bedenken hoe jullie het met elkaar kunnen veranderen? Als dit punt al vaker een discussie is geweest en je wilt niet dat je collega’s direct geïrriteerd op jouw reageren, benoem dit dan ook. Bijvvoorbeeld: “ik weet dat ik hier al eerder op heb gereageerd, mijn bedoeling is niet om irritatie op te wekken maar kunnen we het ook …… zo doen of zijn er nog andere mogelijkheden die we kunnen bespreken. 

Bekijk hier mijn FB live over dit onderwerp.

Bedenk goed dat jij anderen niet kan veranderen alleen jezelf.
Jij kan alleen jezelf veranderen, hoe kan jij anders met de werkdruk omgaan zodat jij niet cynisch wordt en weer plezier krijg in je werk?

Ontspannen groet,
Sija Dupré
Werkstresscoach