werkstresscoach

Herken jij bij jezelf dat stress en frustratie toenemen als je Ongelukkig bent in je werk?

Waar komt dat dan door? Heb jij dat helder voor jezelf?

Vaak komt het door faalangst.

Faalangst is: “angst dat je niet voldoet aan de gestelde verwachtingen”. Meestal toch echt je eigen verwachting of die verwachting waarvan jij denkt dat een ander van je heeft.

Hoe zit jij in je werk?

Heb jij het idee dat je faalangstig wordt omdat je dingen niet meer aankan?

Vooral nu je ouder wordt zie je steeds meer jonge collega’s die jou gaan passeren of inhalen.

Die met nieuwe ideeën komen vanuit hun opleiding.

Die sneller zijn in hun denken, sneller met de PC, sneller kunnen schakelen.

Dit is ook zo na je vijftigste gaat dat wat langzamer bij jou. Dit kan je faalangst geven en je het gevoel geven dat je jezelf steeds meer moet bewijzen. Dat je je gepasseerd voelt.

Herken jij dit bij jezelf?

Dat je gefrustreerd wordt en er stress van krijgt. Dat je ongelukkig wordt in je werk waardoor je weer stress krijgt.

Als bijvoorbeeld die jongere collega een taak krijgt die jij graag had willen doen.

Voor mezelf was dit echt wel herkenbaar. Op latere leeftijd heb ik nog een HBO studie gedaan en mijn best gedaan om een leidinggevende functie te krijgen en vanaf mijn vijftigste leek het net of die jongere collega’s sneller gingen dan ik. Opeens merk je dat omslagpunt. Is dat erg?

Laatst was mijn vriendin vijftig geworden en zij zei tegen mij dat zij bij een cursus veel minder meetelde. Terwijl dit nooit zo was. Welkom bij de club zei ik. Jij hebt alle ervaring al en die jongere collega van zeg maar 35 kunnen ze dat nog meegeven. Daar is veel meer eer aan te behalen voor de cursusleider.

Jij hebt veel ervaring en dat vergeet je nog wel eens. Vaak denk je dat je meer moeten weten, je moet blijven ontwikkelen. Wat nooit verkeerd is natuurlijk. Maar je hebt ook zoveel ervaring waarop je trots mag zijn.

Jij mag zijn wie jij bent.

Je mag best hierop vertrouwen. Neem die jongere collega mee en leer weer van haar nieuwe tools. Bundel jouw ervaring met haar nieuwe ……

Faalangst heeft heel altijd te maken met verwachtingen, zoals ik hierboven al schrijft. Je blijft het maar herhalen in jouw hoofd. Niet van anderen, want die zijn helemaal niet met jou bezig.

Je eigen verwachtingen hebben vaak te maken met perfectionisme, met de lat steeds hoger leggen.

Bedenk ik ben ik en ik ben goed zoals ik ben.

Die ander is ook oké.

Probeer niet telkens te vergelijken waardoor je onzeker wordt. Jij bent niet slechter of langzamer of weet minder. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten.

Als je dat kunt bedenken kun je weer genieten van je werk. Zie elkaar niet al concurrenten maar als collega’s. Samen zijn jullie sterk.

Wees eens lief voor jezelf. De vijftigers van nu zijn vaak streng voor zichzelf, dat herken ik ook wel hoor. Wij zijn van de generatie ‘niet lullen, maar poetsen’. Zo zijn wij opgevoed.

Maar bedenk eens waar jij goed in bent en welke ervaring jij hebt en de mensenkennis die jij hebt. Deel het met je collega.

Wees eens lief voor jezelf. Jij bent jij en je bent oké!

Hartelijke groet,

Sija Dupré
werkgelukcoach 50plus

PS: Ik heb over dit onderwerp ook een video opgenomen: https://youtu.be/Uu2jUjtsWfc

PPS: Wil je een met mij sparren over jouw faalangst Dat kan in een gratis inzichtsessie: https://www.werkgeluk50plus.nl/aanmelding-gratis-online-inzicht-sessie/