Wist jij dat meer dan 25% van de verpleegkundigen en verzorgenden er wel eens aan denkt om te stoppen met hun baan vanwege de werkstress die zij ervaren door een te hoge werkdruk.
Hoe pak jij jouw werkstress aan en houd jij jezelf staande tijdens de toenemende werkdruk in de zorg?
Grenzen bewaken, is dat wat vaker nee zeggen? Of zijn hiervoor nog andere mogelijkheden? Ik vraag altijd, wat past er bij jou? Hoe kan jij ervoor kiezen om zonder stress te werken? Wat heb je dan nodig? Ik geef je gratis advies.
En ik kon het niet laten, toch ook een Facebook live over gedaan 🙂
Succes begint met beginnen!
Mijn eerste advies is; Accepteer dat de werkdruk hoog is in de zorg. Maar dit hoeft jou geen werkstress te geven. Ga hier anders mee om. Een soort van veranderen van je mindset zeg maar. Het is druk ja, je werkt keihard ja, maar niet meer dan dat.
Als tweede adviseer ik; werk 100% aan je taak. Wordt je gestoord hierbij probeer dan je taak even los te laten en 100% aan de verstoring (bijvoorbeeld telefoon of vraag van collega) te werken. Daarna schakel je weer terug naar je eigen taak en ga hier weer 100% mee verder. Zo werk je bewust en niet op de automatische piloot. Want als je dit wel doet dan weet je aan het einde van de dag niet goed meer wat je gedaan hebt en dit kan je onzeker maken. Zeker als je al stress ervaart verhoogt dit het stressniveau. En laten we wel zijn, niemand kan multitasking, ook jij niet. Dan wordt het drie dingen tegelijk doen voor 33% als je geluk hebt.
Derde gratis advies; zeg nee tegen een extra taak ? Lukt je dit niet, neem dan eens een tussenoplossing. Zeg niet direct ja, wacht eens tot een collega reageert (ja dit is moeilijk dat weet ik, actie geeft reactie – die collega verwacht dat jij wel weer zal accepteren) of zeg dat je hier later op terug komt. 1 op 1 is altijd makkelijker om te zeggen dat je niets extra erbij kan hebben. Je mag gewoon toegeven hoor dat het water aan je lippen staat. Moet het er toch bij en is er echt niemand anders vraag dan wanneer je het moet doen, krijg je hier extra tijd voor en/of welke extra taak kun je later inleveren? Prioriteren!
Mijn vierde advies; bewaak je grenzen, welke grenzen wil jij bewaken? Wat wil jij wel doen en wat pertinent niet meer? Wil je op je vrije dagen niet meer gemaild of geappt worden door je werk? Geef dit aan, respectvol en met liefde voor jezelf. Wil je niet meer overwerken, kijk dan naar de mogelijkheid om dit te verdelen met je collega’s. Wil je die cursus niet in je vrije tijd doen? Ga in gesprek met je leidinggevende wat er nog meer mogelijk is. Misschien moet je er wat overuren voor inleveren, maar die heb je toch genoeg en vrij nemen daarvan is ook niet mogelijk vaak. Kan dus een goed oplossing zijn.
Waar baal jij van?
Kijk goed naar je eigen stressniveau. Waar baal jij van en laat je gebeuren, wat zal je graag anders willen? Hoe kan jij dit op jouw manier aanpakken?
Eén ding is mij overduidelijk; de meeste mensen in de zorg werken keihard en zijn heel loyaal aan hun organisatie en doen alles voor hun patiënten. Dit zijn hele mooie eigenschappen. Maar pas op als je voelt dat je gaat opbranden, al je energie in je werk gaat zitten, thuis alleen futloos en chagrijnig kan zijn dan is het nu de tijd om jouw werk anders te gaan aanpakken. Jouw grenzen te gaan stellen op jouw manier.
Durf te gaan staan voor wat jij echt wilt
Uit liefde voor jezelf, kies je voor jezelf. Want echt de organisatie en zeker de patiënten hebben er niets aan als jij uitvalt. En wat betekent het voor je naaste omgeving? Eerst zijn ze je kwijt aan je werk daarna als je ziek thuis komt te zitten. Wees lief voor jezelf.
Je kunt pas goed
voor een ander zorgen,
als je eerst goed
voor jezelf zorgt.
Wil je hier onder met mij delen waar jij dan voor zou willen gaan staan en wat je echt zal willen? En wat ik dus met dit blog bij je los hebt gemaakt?
Ontspannen groet,
Sija Dupré