Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld problemen oplost, welke keuzes je daarbinnen maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt.

Je hebt in iedere situatie drie opties:

  1. OPLOSSEN
  2. LOSLATEN
  3. OMDENKEN

In dit blog ga ik het hebben over optie 1: OPLOSSEN.

De andere 2 opties bespreek ik in mijn volgende blogs.

Wat kan jij doen als je een probleem oplost?

De wereld is vol problemen die opgelost moeten worden. Dat geldt ook voor je werkomgevingen. Je weet vaak heel snel dat je een probleem hebt. Problemen oplossen kan op twee manieren:

  1. Analyseer het probleem en pak de oorzaak aan
  2. Zoek naar praktische oplossingen

Deze problemen zitten altijd in je eigen invloedsfeer.

Waarom kan werkstress een probleem worden?

Het thuisfront, werk, ouders en familie; iedereen vraagt om je aandacht.
Dat maakt dat je het ontzettend druk hebt. Op het werk moet je steeds meer doen met minder mensen, je krijgt meer taken toebedeeld en je werkdruk wordt steeds hoger. Als daar nog een vervelende collega bijkomt of een ander probleem heb je grote kans dat je stress krijgt. Als dit een korte periode duurt, is dat niet erg. Maar als je langdurig stress ervaart, niet meer kan ontspannen dan bouw je een ‘hersteltekort’ op. Na een forse inspanning moet je jezelf rust gunnen om bij te komen. Helaas ben je geneigd om maar door te blijven gaan. Je lichaam schakelt ongemerkt over op de overlevingsstand en maakt meer stresshormonen aan. Hierdoor krijg je het idee dat je nog voldoende energie hebt. Al heb je geen plezier meer in je werk, je gaat maar door. Zo ga je van stressklachten naar overspannen zijn.

Hoe kun je dit probleem oplossen?

Je stress uit zich vaak in onrust, je gedachten staan nooit meer eens stil, er is geen tijd meer om te reflecteren om jezelf een spiegel voor te houden en om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werktwelke keuzes je maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Al je gedachten vliegen constant door je hoofd. Het overgrote gedeelte van deze gedachten gaat over de toekomst: “Ik moet morgen even langs m’n moeder”, “Morgen moet dat rapport af”, “Straks ga ik schoonmaken, en daarna even die telefoontjes plegen”.

Zoals ik bovenaan beschreven heb kun je je problemen op twee manieren oplossen: analyseer het probleem en pak de oorzaak aan of zoek naar praktische oplossingen.

Onderstaand enkele praktische oplossingen bij werkstress door hoge werkdruk:

  • Neem vaker pauze (hoe doen andere dit?)
  • Ga tijdens je pauze eens naar buiten (alleen of met een collega en praat niet over het werk)
  • Ga op tijd naar huis of bespreek met een collega wie welke dag overwerkt.
  • Bespreek je probleem met je collega’s (vooral degene die geen hoge werkdruk ervaren), hoe pakken zij dit aan? Kan jij dit ook toepassen?
  • Bespreek je probleem met je leidinggevende. Pas haar/zijn advies toe bij jouw probleem.
  • Ga mindfulness toepassen tijdens je werk en thuis.

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent ‘leven met volle aandacht’. Met mindfulness ga je juist je aandacht richten op het heden. Je laat even alle gedachten voor ‘straks’ of ‘morgen’ varen, en houdt je bezig met wat je nu aan het doen bent.

Voordelen van mindfulness toepassen

  • Mindfulness werkt stress verlagend
  • Je wordt er productiever van
  • Mindfulness werkt tijdbesparend vanwege de grotere focus
  • Je geniet meer van het leven, je voelt je daardoor gelukkiger
  • Door mindfulness leer je in elke situatie iets ‘moois’ te herkennen
  • Mindfulness leer je de kleine dingen te zien en ervan te genieten

Eenvoudig en praktisch: mindfulness doe je zo!

Mindfulness is eigenlijk een hele toegankelijke vorm van mediteren. Door je regelmatig bewust te zijn van het ‘nu’ kun je mindfulness aanleren en ontspannen in je werk staan in plaats van gestrest. Oefening baart kunst. Wees je bewust van alles wat er op dit moment gebeurt, en laat gedachten rustig passeren maar geef er geen aandacht aan. Probeer ook van het moeten in je leven willen te maken, dit geeft al een stuk rust in je hoofd.

Veel mensen vinden mindfulness een fijne techniek, maar vergeten in het dagelijks leven dat ze mindfulness wilden toepassen. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld een mindfulness-steentje in je broekzak te doen. Telkens als je dit steentje voelt herinner je jezelf eraan dat je wilt genieten van dit moment. Ikzelf heb een kastanje in mijn jaszak die mij als ik wandel eraan herinner om te genieten van de natuur en het in beweging zijn.

Vorig jaar heb ik zelf een mindfulness cursus voor coaches gevolgd om jou te kunnen helpen om te leren ontspannen bij stress op het werk. Dit verwerk ik nu in mijn coaching gesprekken en onlinetrainingen.

Ontspannen groet,

Sija Dupré