Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werktwelke keuzes je maakt bij werkstress, hoe jij omdenken inzet en hoe dat voelt.

Ieder mens heeft in elke situatie (hoge werkdruk) 3 opties:

  1. OPLOSSEN
  2. LOSLATEN
  3. OMDENKEN

In dit blog wil ik het hebben over optie 3: OMDENKEN

 

Oplossen heb ik eerst geschreven en een week daarna loslaten wil je deze nog eens lezen klik hierop en je komt op mijn website waar deze blogs op staan.

 

In een eerder FD weekend special las ik een artikel van Berthold Gunster over omdenken. Het trof mij en daarom wil ik dit graag met je delen.

Hij schrijft: de kerngedachte van omdenken is om van een probleem een mogelijkheid te maken; maak van een crisis een kans.

Het begint altijd met een probleem, bijvoorbeeld werkstress hebben. Vervolgens maak je van dit probleem een feit. (Je moet geen aannames doen of verwachtingen uitspreken, maar het probleem eenvoudig weg als een feit constateren)

Daarna creëer je op basis van feiten een nieuwe mogelijkheid.

Je onderzoekt wat je ermee kunt: That’s it.

 

Maar let wel omdenken is geen hogere wiskunde. De uitkomst staat nooit vast. Ja zeggen tegen de werkelijkheid, en meebewegen met een probleem is vaak veel effectiever dan je tegen een probleem te verzetten, of van een probleem een nog groter probleem gaan maken. Wat jij misschien doet bij het hebben van werkstress. Je slaapt slecht dus wordt het probleem alleen maar groter. ’s Nachts is een probleem sowieso altijd groot is mijn ervaring. Dit noemt Gunther: vastdenken.

 

Omdenken

 

In deze tijd waarin veranderingen razendsnel gaan en innovatie van levensbelang is, is het relevanter dat je gaat kijken naar je kansen in plaats van dat je alle vernieuwingen in het werk als een bedreiging zit. Elk probleem, zelfs werkstress, geeft energie en mogelijkheden, er komen weer keuzes op je pad. De kunst is om deze te benutten.

 

Dus………. denk in kansen en niet in problemen.

 

Hoe kan jij nu omdenken? 

 

  • Maak het feitelijk, waar krijg jij werkstress van? Is dit feitelijk ook zo of zit het alleen in jouw hoofd. Krijgen je gedachte de overhand? Wat gebeurt er precies op het moment dat de stress toeslaat? Kun jij dit benoemen? Vaak als je het ontrafelt wordt het lichter.

 

  • Maak van een negatieve gebeurtenis een positieve kans. Wat vind jij negatief? Wat voor positiefs kun je hier uithalen? Bijvoorbeeld een patiënt
    is erg ziek, je hebt de dokter gebeld om te komen kijken. Je blijft bij die patiënt tot dokter langs geweest is. Je krijgt stress omdat je andere werk blijft liggen. Als de dokter komt blijkt patiënt zieker dan hij dacht en kan jij gelukkig direct ondersteunen in de aanvragen van medicijnen en infuus inbrengen. Omdenken betekent hier dat je stress krijgt omdat je werk blijft wachten naar gelukkig kon ik direct die zieke patiënt helpen.

 

  • Van moeten naar willen denken. Als je veel moet van jezelf kan je hier stress van krijgen. Als je dit omdenkt naar moet ik dit van mezelf of wil ik dit zelf doen en waarom ook weer. Moeten slurpt vaak energie bij je weg en willen geeft energie. Willen geeft kansen voor jezelf.

 

 

Reflecteren betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je bijvoorbeeld werkt, welke keuzes je maakt bij werkstress, hoe zet jij omdenken in bij je werkstress?

Moeten
Alles moeten
Moet je alles?
Kan moeten willen worden?
VRIJHEID!

Ontspannen groet,
Sija Dupré
Keuzecoach bij werkstress