Wat vind jij een negatieve sfeer? Ieder mens heeft daar een andere mening over nm.
- Als mensen heel erg op elkaar reageren?
- Als een collega chagrijnig is?
- Als je collega’s zich terugtrekken in zichzelf?
- Als je collega’s lopen te mopperen?
- Als iemand verbaal sterk is en altijd reageert door haar mening erin te gooien?
Het heeft natuurlijk heel erg met jezelf te maken. Waar heb jij last van als je het negatief vindt? Vaak hebben vrouwen die last hebben van een negatieve sfeer ook angst voor ruzie of onenigheid. Ze gaan dan op hun tenen lopen en zichzelf onzichtbaar maken en vooral hun mond maar houden.
Hoe kom je in je eigen kracht in zo’n situatie?
Soms weet je al dat je met die chagrijnige of mopperende collega samen moet werken dat je zelf er al anders in gaat die dag. Actie geeft reactie. En de energielek is al ontstaan als je van huis vertrekt. Super jammer vind ik dat, maar oh zo herkenbaar. Vroeger was ik nm. ook zo.
Wat wil jij er zelf aan doen? Wat kan je er zelf aan doen?
Hoe minder je reageert op een negatieve collega, hoe gelukkiger en rustiger je eigen werk is. Maar kan jij dit? Gewoon het loslaten en rustig je eigen werk doen? De meeste mensen niet.
Lukt het jou om de positiviteit er weer in te krijgen. Natuurlijk kost dit ook energie. Maar de aanhouder wint vaak wel in deze situatie.
Want weet jij waarom die collega zo negatief is? Vaak komt dit ook wel door een combi van werk en privé. Wat speelt er thuis bij die collega? Natuurlijk hoef je hier niet altijd rekening mee te houden. Sommige mensen zijn van zichzelf negatiever, daar is het glas nou eenmaal altijd halfleeg i.p.v. half vol.
Positieve draai geven.
Vraag eens na bij je ‘s wat er fijn was die dag. Of iemand nog een compliment heeft gekregen. Wat er goed ging of dit juist benoemen vanuit jezelf.
Niet mopperen, maar opperen.
Dit had een collega leidinggevende vroeger op haar bord staan. Iedereen weet wat er niet goed loopt. Maar aldoor blijven mopperen wordt het er niet beter van. Met elkaar naar oplossingen zoeken, positief kijken wat er nog wel leuk is in het werk wat jullie doen.
Successen vieren.
Doe je dat wel eens met elkaar? Terugblikken op de dag of op een dagdeel? Even met elkaar in gesprek gaan om te kijken wat er goed ging vandaag. Waar je met elkaar blij van bent geworden. Van wie heb je een compliment gekregen of wat heb je goed kunnen aanpakken of was je juist op tijd bij en heb je een patiënt of cliënt even mee kunnen helpen. Belangstelling tonen in de ander is heel belangrijk. Ook hier geld actie geeft reactie.
Tips om negativiteit om te buigen:
- Hou je aan afspraken.
Zoals “wij beginnen op een bepaalde tijd en je komt niet te laat”. Komt iemand wel te laat spreek het dan ook uit naar elkaar. Een tijdje geleden heb ik een leidinggevende begeleid met haar team waarbij ze afspraken om iedere 2 weken een ander thema onder de aandacht te brengen. Zodat ze met elkaar hierop konden focussen, de afspraak hierover weer scherp krijgen met elkaar, het bracht hen meer naar elkaar toe en ze spraken elkaar ook op aan voordat het weer een eigen leven ging leiden. Het gaf goede positieve discussie en vaak ook nog verbeterpunten die samen opgepakt werden. - Bespreek wat je dwars zit
Niemand kan gedachtelezen dus ook jouw collega’s de jouwe niet NAAM. Zodra je dingen uit gaat spreken waar jij je aan stoort kan een ander er ook rekening mee houden.Geef jij wel eens feedback? Ik weet dat veel vrouwen in de zorg dit heel moeilijk vinden. Daarom spreek ik in mijn coaching vaak af om dit eerst “droog” te oefenen. Schrijf na een werkdag eens op waar je een collega graag feedback op had willen geven. En dan met de feedback regels ik-ik-jij. (bv: “Ik hoorde je vanmorgen tegen Pieter praten over mij. Dat vond ik hartstikke rot! Als je ergens niet tevreden over bent, wil ik graag dat je het rechtstreeks tegen mij zegt. Hoe denk jij daarover?”). Je zult merken dat als je dit steeds vaker gaat opschrijven het je je eigen gaat maken en je het daarna ook kunt zeggen. Begin met wat kleins om te zeggen om te kijken hoe dit voelt. Ga het maar uitproberen, ik doe deze oefening vaak met mijn cochees. Eerst schrijven, dan op mij oefenen en dan op een collega! - Hulp geven of hulp vragen
Geef eens een keertje hulp aan een collega als je merkt dat zij het moeilijk heeft. Vaak is het maar 10 minuten of een kwartiertje. En ja soms is het steeds dezelfde collega, maar ja de één is nu eenmaal sneller dan de ander. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten nu eenmaal. En durf ook eens hulp te vragen. Ik merk vaak dat vrouwen in de zorg echte gevers zijn en niet durven of willen vragen. Maar die collega van jou wil jou ook graag helpen, die is nm. ook een gever. Dus vraag eens hulp en bedank die ander er ook voor. - Gezamenlijk iets ondernemen
Ja, hoor wie het zegt ? Ik hou er zelf helemaal niet van om met collega’s iets gezamenlijks te ondernemen. Maar dat komt misschien door mijn eerdere leidinggevende functie. Dat is meer mijn ontwikkelpunt, terwijl ik het vroeger iets leuker vond.Ik zie wel dat teams die het leuk hebben met elkaar en dingen voor elkaar over hebben regelmatig uitjes organiseren. Dan leer je elkaar op een andere manier kennen en herken je in het werk ook weer andere kwaliteiten van je collega’s.
En mooi aansluitend op mijn Seminar op woensdagavond 27 maart van 19-21 uur in het Albert Schweitzer ziekenhuis Dordwijk in Dordrecht. Kom jij ook gezellig met een collega hiernaartoe? Je krijgt weer heel veel tips van mij die je samen kunt bespreken en misschien ook met andere collega’s kan delen. Ook dit geeft positiviteit! Aanmelden kan hier!