Heb jij dat nu ook, dat je van jezelf zoveel moet?

Je moet goed presteren op je werk, een lieve dochter zijn, een goede moeder en gezellige vriendin of echtgenoot. En voor je het weet vergeet je wat jezelf eigenlijk echt wil.

Moeten kost erg veel energie, als je dit kan omzetten naar willen krijg je er juist energie van.

Moeten
Alles moeten
Moet je alles?
Kan moeten willen worden?
VRIJHEID!

 

Wat wil jij eigenlijk zelf?

 

Hierbij geef drie tips om van moeten naar willen te gaan:

 

Ik moet naar mijn werk.

Moet jij naar dit werk? Hier heb je als het goed is zelf naar gesolliciteerd. Kijk nog eens goed naar je functieomschrijving, de taken en de patiëntencategorie die je zo leuk vond toen je hier solliciteerde. Hoort deze functie of patiëntengroep nog bij je? Beantwoord je deze vraag met nee, bedenk dan wat je wel zal willen. Beantwoord je het met ja, ga dan na wat je toen zo leuk vond, hoe geef je hier invulling aan op dit moment? Laat je je meeslepen met de werkstress of lukt het je om mindfull met je werk om te gaan?

Zelf had ik dit jaren geleden ook, ik zat niet lekker in mijn vel en wilde graag doorgroeien. Zo kwam ik bij een loopbaanbegeleider, in het ziekenhuis waar ik nog steeds werk. Hier bleek dat ik mijn functie nog steeds leuk vond. Er was eigenlijk maar één taak die ik niet leuk vond en ik wilde mezelf graag ontwikkelen. Toen dit eruit kwam kon ik weer genieten van mijn werk en me focussen op mijn groei.

Hoe is dit bij jou? Wat moet je van jezelf, maar wat is je echte verlangen?

 

Ik moet werken om mijn hypotheek/huur te betalen

Dit hoor ik heel vaak in mijn coaching sessies. Let wel, toen jij dit huis kocht of huurde wilde jijzelf graag dit huis hebben. Dat daar iets tegenover staat, een salaris om de hypotheek/huur mee te betalen hoort daar gewoon bij. Bedenk wel, jij hoeft hier niet te blijven wonen. Wil jij echt iets anders gaan doen in je leven, verkoop dan je huis of huur een ander, goedkoper huis. Wil je dit absoluut niet, bedenk dan dat je dit graag wilt, dat dit jouw keuze is, dit geeft veel meer energie dan altijd maar te denken dat dit moet.

Ik moet een leuke dochter, vriendin of echtgenote zijn 

Wat wil jij zelf in je relaties? Als je afspraken met vrienden of familie alleen ziet als een moeten, ga dan na wat jij zelf wilt. Hoe wil jij met je familie en vrienden omgaan? Wil je liever even langslopen om een bakkie te doen? Wat let je, bespreek dit eens met je vrienden of met je familie. Wie weet vinden zij dit ook fijner. De meeste mensen in je omgeving willen graag dat jij gelukkig bent en niet dat je alleen maar dingen doet omdat jij denkt dat die ander dat ook wil. Vaak vinden zij dit nm. ook en geef je door je eerlijkheid een ander de ruimte. Flexibiliteit is heerlijk als je het kan toepassen in je werk en in je relaties. 

Ook als vriendin/echtgenote of als moeder voel je jezelf prettiger als je dingen doet zoals jij het graag zal willen. Leg jezelf niet te veel dingen op omdat het zo moet. Wie zegt dat? Zit het alleen maar in je eigen hoofd dat je het zo moet doen, want wat zal iemand daarvan vinden. Doe de dingen op je eigen manier, dat geeft lucht en ruimte voor jezelf.

Vind je het moeilijk om van moeten naar willen te gaan, dan kan ik jou helpen. Met een eenmalig gesprek kunnen wij samen kijken wat jij allemaal moet en kan ik je handvatten geven om van moeten naar willen te gaan in jouw situatie.

Wil je eens met mij hierover sparren in een eenmalig gesprek neem dan contact met mij op, ik help je graag.

Met ontspannen groet,
Sija Dupré

Werkstresscoach in de zorg