Mini training: Wat te doen aan uitgeblust op de bank hangen met een snack!

‘Heb je tips als je brak thuis komt uit je werk, je eigenlijk in je huispak wilt terugtrekken op de bank, voor de tv met een grote zak snacks. Maar in je achterhoofd knaagt dat stemmetje dat dat niets oplost’. Deze vraag kreeg ik via de mail.

Uit deze vraag filter ik 4 vragen:

  1. Uitgeblust thuiskomen
  2. Op de bank hangen
  3. Snacken
  4. Geen energie hebben

Dit voor mij het einde. Als je al dik in de werkstress zit.

Zelf ga ik juist in een coachingtraject op zoek naar de weg ervoor. Waar komt het door dat jij deze 4 dingen ervaart?

In alle tips die ik met jou deel probeer ik jou juist mee te nemen in het voortraject.

Ontstaanmogelijkheden

Er zijn eigenlijk 3 ontstaanmogelijkheden voor deze toestand.

In de video leg ik onderstaande tips uit:

A. Moe thuiskomen en geen energie hebben.Het is een hele druk baan die jij hebt in de zorg. Dus je werkt super hard en je bent moe als je thuis komt van je werk.

TIP 1) Probeer in ieder geval een (lunch) pauze te nemen. Even uit het werk zorgt ervoor dat je jezelf weer oplaadt. Liefst even naar buiten en als het kan met een collega. Praat niet over het werk maar even over de leuke dingen in jouw leven. Je moeheid zal zakken en je hebt weer energie voor het volgende dagdeel.

TIP 2) Neem af en toe een minibreak. Doe even een ademhalingoefening als je je eigen koffie of thee haalt. 3 tellen inademen, 4 tellen uitademen en 3 tellen wachten. Doe dit 3x achter elkaar en het zal je meer lucht geven.

TIP 3) Zorg dat je voldoende nachtrust krijgt. Ga niet te laat naar bed als je een drukke werkdag hebt gehad. Wees lief voor jezelf. Je bent nu moe en je mag gaan slapen.

TIP 4) Hou de avond rustig. Vermijdt teveel prikkels en teveel moeten in de avond. Sporten kan natuurlijk ook, maar doe dit dan aan het begin van de avond. Je adrenalinepeil schiet omhoog door het sporten en het is dan niet fijn om direct naar bed te gaan. Wat je wel kan doen is voor het naar bed gaan even een korte wandeling maken. De buitenlucht is goed voor het zuurstofgehalte in je bloed en je wordt lichamelijk moe zodat je beter slaapt.

B. Energie lekken op het werk

Jezelf frustreren op het werk. Niet de dingen kunnen doen die je graag wilt doen. Heel erg gaat lopen haasten en niet kunnen focussen. Dat is voor mij een 2e ontstaan mogelijkheid van deze vraag. Het is duidelijk anders dan alleen moe worden van hard werken. Natuurlijk kun de punten van het moe worden van ontstaan mogelijkheid 1 ook uitproberen!

TIP 5) Onderzoek eens waar dat energielekken vandaan komt. Waar word jij nu gefrustreerd van? Buiten te weinig personeel natuurlijk. Heb je te weinig tijd voor je cliënten/patiënten? Of doe je teveel multitasken? Zodat je aan het einde van de dag niet meer weet wat je nu eigenlijk allemaal gedaan hebt en of dit ook goed was.

TIP 6) Drink voldoende. Zet ergens een flesje water neer zodat je aan deze behoefte toe komt. Water neemt je frustratie mee je lichaam uit. En je moet er vaker van plassen zodat je weer een ademhaling oefening kan doen en even van de werkvloer ben. Een paar minuutjes maar, maar die doen echt iets met je.

TIP 7) Laat de stress op je werk. Het is hier ontstaan dus laat het hier ook. Zodra je je uniform uitdoet gooi je ook de stress weg.

Tip 8) Doe s’avonds iets waar je energie van krijgt. Wat je leuk vind om te doen. Dit kan sporten zijn maar ook handwerken, knutselen, een boek lezen of een serie kijken zodat je de energie weer terugkrijgt die je hebt gelekt overdag.

Het is natuurlijk nog fijner als je zelf je stress zo kan aanpakken dat je hier geen last meer van hebt op het werk. Hier ga ik dieper op in tijdens de 5-daagse online training ”Stressbestendig Werken”.

C. Je werkstress altijd ervaren.

Dit is waar ik mensen juist altijd op coach. Je gefrustreerde voelen op het werk en de stress ook mee naar huis nemen. Het werk niet meer los kunnen laten. Slecht slapen en niet meer te genieten zijn voor je omgeving.

TIP 9) Sluit je dag bewust af. Alles wat je aandacht geeft groeit. Bedenk wat je leuk vond vandaag, waar kreeg je energie van?

TIP 10) Vier je successen. Heel vaak zien we ze niet. Denk je dat het een groot iets moet zijn. Kleine successen mag je ook vieren. Schrijf ze aan het einde van de dag eens in je agenda. Waar was je trot op vandaag? Wie heb je blij kunnen maken?

TIP 11) Leer NEE zeggen. Tuurlijk doe je dit niet altijd. Maar als de stress ervoor zorgt dat je lichamelijke en geestelijke klachten gaat krijgen leer het je dan aan. Hiervoor heb ik een 3-weekse training gemaakt Leer NEE zeggen zonder schuldgevoel.

In 3 fasen neem ik je mee, geef ik je inzicht in jezelf en geef ik ook echt voorbeelden hoe je dit kan doen zodat jij de keuze kan maken wat er bij jou past. En de laatste fase gaat over hoe je na het NEE zeggen je schuldgevoel kan leren loslaten. Echt een waardevolle training voor de plaesers onder ons.

TIP 12) Hier heb ik vorige weken een aantal tips voor gegeven in mijn FBlive. Volgend jaar maak ik hiervan ook een training loslaten en accepteren.

TIP 13) Maak in je vrije dagen eens wat extra eten klaar. Dan heb je op de dagen dat je hard hebt gewerkt wel een gezonde snelle maaltijd die je direct op tafel kan zetten en zo heb je ook minder behoefte om te gaan snacken in de avond.

Heel belangrijk is natuurlijk dat als je lichamelijke klachten hebt dat je die eerst bij de huisarts laat onderzoeken. Zodat je echt weet dat het van de stress is en niet van iets anders.

Pak eens een tip eruit die jou kan helpen om niet op de bank te hangen na het werk en uitgeblust te zijn met een snack. Ga het UITPROBEREN!

Heb jij ook een vraag aan mij? Boek dan een gratis ontstress-sessie zodat ik jou persoonlijke tips kan geven om jou werkstress aan te pakken. Klik op deze link: https://www.werkgeluk50plus.nl/gratis-online-ontstress-sessie/

Hieronder zal ik de links hangen voor de trainingen waarover ik het heb. Voor meer info!

Ontspannen groet,