Wat mij al jaren opvalt is dat vrouwen enorm streng tegen zichzelf kunnen zijn.

Weet je dat streng naar jezelf zijn een afwijzing naar jezelf is?

Wat bedoel ik dan met streng zijn? Ik gun mezelf best wel wat hoor. Hier even wat voorbeelden:

 • Je bent zelden echt tevreden over jezelf. Niet thuis en niet op je werk.
 • Kritiek voelt vaak heel persoonlijk voor jou.
 • Kritiek leveren vind je heel lastig, strijkt alles glad van een ander.
 • Je moet alles, hoor het jezelf ook de hele dag zeggen, ik moet nog ……..
 • Je maakt geen tijd voor jezelf (want ja je moet nog zoveel hè).
 • Fouten maken kun je van jezelf niet verdragen.
 • NEE zeggen doe je eigenlijk nooit!
 • Hulp vragen doe je niet en accepteren als iemand hulp aanbiedt kun je niet.
 • Je hoor jezelf vaak sorry, sorry, sorry zeggen

Maar echt, aardiger voor jezelf zijn maakt je een leuker persoon en zorgt er ook voor dat een leuker leven en werk hebt.

Waarom mag jij niet lief zijn voor jezelf?

Heb jij ook zo’n stemmetje in je hoofd dat zegt; ‘wat zit je hier nu niets te doen’  of ‘nou heb je niets anders te doen’. Mijn eigen coach noemt het altijd het Urkermannenkoor op haar schouders 😊.

Is dit herkenbaar voor jou?

Lief zijn blijkt heel moeilijk te zijn! Wel één van de moeilijkste opdrachten die ik geef tijdens het coachen. Vaak wordt lief zijn verward met egoïstisch zijn.

Maar wie heeft jou ooit gezegd dat je zo streng moet zijn voor jezelf?

Heb je dit met je opvoeding meegekregen of heb je jezelf dat aangeleerd? Mocht je niet lui zijn bijvoorbeeld? Had je moeder altijd wel weer een klusje voor je als je eens een boek zat te lezen? Nu weet ik dat lummelen af en toe heel goed voor jezelf kan zijn, dat heb ik mijn kinderen geleerd! Maar hoe moeilijk om het dan zelf te doen.

Wat is lief zijn voor jou?

Toen ik eens ging zoeken wat ik hierover allemaal had en even had gegoogeld, schrok ik ervan hoe dit onderwerp toch blijkbaar heel erg leeft. Echt schrijnend vind ik het.

Daarom heb ik voor jou een keuze gemaakt en ga ik enkele tips met je delen.

Lief zijn mag!

 1. Probeer eens het MOETEN om te draaien naar WILLEN.
  Moet je het doen of wil je het doen? Zowel thuis als op je werk. Ken je de zin die je kan uitpluizen? Doe dat vooral eens voor jezelf.
  MOET ik dit nu doen?
  Moet IK dit nu doen?
  Moet ik DIT nu doen?
  Moet ik dit NU doen?
  Moet ik dit nu DOEN?
 2. Maak tijd voor iets leuks
  Schrijf eens op hoeveel tijd jij besteedt aan alle dingen. Een dag heeft nm. 24 uur. Waarvan we 8 uur slapen en 8 uur werken. Wat doe jij met de 8 uur die overblijven? Natuurlijk heel veel taken die moeten 😊

Schrijf alle taken eens op per dag van de week, met daarachter hoe lang je er over doet. Heb je dan nog wat over voor jezelf? Echt voor jou? Voor dat wat jij leuk vindt om te doen??

 1. Wat zal jij graag willen doen in jouw tijd?
  Als je dit moeilijk vindt, bedenk dan eens wat je voeger leuk vond om te doen? Waar kreeg jij energie van?
  Weet je het echt niet, ga dan eens wandelen, sporten, boek lezen, tv kijken? En bedenk of dit is wat jij echt leuk vindt, het kan ook telkens wat anders zijn hoor. Pin je er niet op vast.
 2. Doe een ademhalingsoefening.
  Inademen in 3 tellen (waarbij je je buik echt bol voelt worden), uitademen in 4 tellen (lekker leeg) en 3 tellen wachten. Denk daarbij dat je tijdens je uitademing al je zorgen en shit uitademt en nieuwe, super frisse energie inademt. Zodat je ruimte en lucht krijgt. Ga het echt eens uitproberen. Je hoofd leeg en je lichaam vol met frisse en nieuwe energie! Geen tijd voor? Doe dit eens bij het koffiezet apparaat of waterkoker als je staat te wachten.
 3. Geef je alleen of kun je ook ontvangen?
  Is dit voor jou in balans? Of geef je alleen?

  Daaraan gekoppeld eigenlijk durf en kun jij hulp vragen aan een ander? Die ander wil jou echt graag helpen hoor net zoals jijzelf graag een ander hulp aanbiedt.

  Waarom durf je dit niet? Waarom is dat niet in balans bij jou? Durf je hier over na te denken?

 4. Zorg goed voor je lijf.
  Ga eens wandelend of fietsend naar je werk.
  Maar ook gezond te eten. Lief zijn is ook jezelf gezonde voeding geven.

  Eet je fruit over de dag? Ook als je werkt?

  Neem je af en toe een glas water? Of mag dat niet van jezelf als je werkt? Zet het eens in je agenda, of zet de wekker op je mobiel, dat je nog water wil drinken vandaag, ook dat is lief zijn voor jezelf.

 5. Leef met de dag
  Om wat liever en niet te streng te zijn voor jezelf, is het goed om zoveel mogelijk te leven in het hier en nu. Geniet van het moment en richt je op waar je nu mee bezig bent.

  Het is niet nodig om over het verleden te piekeren, dit kun je toch niet meer veranderen. Pieker niet over de toekomst, deze komt altijd anders dan jij verwacht. Van piekeren krijg je alleen maar stress en het zorgt er voor dat je in het heden minder goed functioneert. Zonde en onnodig dus.

 6. Verwen jezelf
  Waar word jij heel blij van? Een bloemetje, een lekker luchtje of een keertje lunchen met je partner of een goede vriendin? Doe dat dan en geniet van dit moment.

Acht tips die je leven makkelijker kunnen maken! Je ziet wel dat het allemaal niet groots hoeft, dat lief zijn voor jezelf! Pas eens één tip toe. Zomaar eens een paar dagen om te kijken wat het met je doet.

GA HET DOEN EN GA HET ERVAREN!

Wat ik graag doe om lief te zijn voor mezelf? Lekker wandelen in het bos met de honden, hoofd leeg en gaan! Nu het voorjaar komt hou ik er erg van om tulpen neer te zetten. Ook alvast wat voorjaarsbloemen op de tuintafel, ja ik weet het, het is te vroeg 😊 Toch doe ik het, omdat ik het wil.

Lieve groet,