BEVRIEZEN = MACHTELOOS voelen!
  
Herken jij onderstaande symptomen?
·         Vermoeidheid
·         Concentratieproblemen
·         Piekeren over je werk, ook als je thuis bent
·         Slecht slapen
·         Prikkelbaarheid
·         Hartkloppingen
·         Transpireren
·         Angsten
·         Tegenzin in werk

Als jij enkele van deze symptomen herkent kun je aannemen dat jij last van werkstress hebt.

Als je werkstress een korte periode duurt, is dat niet erg. Iedereen heeft dat weleens. Maar als je langdurig stress ervaart doordat de werkdruk erg hoog is in de zorg en niet meer kan ontspannen dan heb je kans om op te branden. 
 
Wat ik vaak zie tijdens mijn coaching gesprekken is dat mensen op drie manieren kunnen reageren op werkstress in de zorg. Net als op angst eigenlijk. Deze drie manieren zijn: vechten, vluchten of bevriezen
 
Herken jij dit bij jezelf? 

Deze keer mijn eerdere tips nogmaals gedeeld.

Het is niet zo dat je bewust kiest voor één van deze vormen. Regelmatig zie ik alle drie de vormen voorbijkomen tijdens een stressvolle periode. Afhankelijk van de dag en je gevoel hierover.

– Bij vechten ga je natuurlijk niet echt op de vuist. Maar gebruik je vaker verbale agressie naar je collega’s en je leidinggevende. In een overleg voel jij je veel meer aangevallen dan normaal gesproken. Maar je gaat je ook (onbewust) tegen dingen verzetten en je gaat veel vaker de confrontatie aan tijdens  gesprekken. Bijna op het ruziezoekende af. Je gebruikt woorden zoals “Ja maar”  en “daar ben ik het niet mee eens”. 

Het nadeel hiervan is dat mensen zich tegen je keren i.p.v. de hulp geven die je nu net zo hard nodig hebt.
 
– Ga je vluchten dan wil je juist van baan veranderen. Je hebt geen zin meer in de confrontatie en in alle werkstress dus je gaat maar weg. Je hebt allerlei redenen bedacht waarom je hier niet meer wilt werken.

Het nadeel van vluchten is dat je jezelf meeneemt in die nieuwe baan. Dus ook de stress die nog in je lijf zit. Daar komt bij dat je al tegen het opbranden aanzit en als je dan nog iets nieuws gaat beginnen, wat ook veel energie kost, heb je juist meer kans dat je opbrandt.
 
– Als je gaat bevriezen ga je juist in de machteloosheid, je hebt nergens zin in. Hebt een afwachtende houding en wordt onzichtbaar in het team.

Nadeel is dat je zo niet zichtbaar bent voor je collega’s en zij zich aan je gaan ergeren als dit te lang duurt. Ze denken dat je je snor drukt.

Gevolgen van het vechten, vluchten en bevriezen is dat je jezelf niet meer bent en de werkstress juist nog erger wordt.
 
Herken jij deze drie mogelijkheden bij jezelf? Ben jij je bewust dat je ze gebruikt?
 
Nu hoor ik je denken, oké ik herken de signalen en ben het me bewust. Maar wat nu?

Analyseer eerst waar jij werkstress van krijgt. Ligt het in jouw invloedssfeer? Zo ja los het op. Maak het bespreekbaar met je collega’s. Ligt het niet in je invloedssfeer laat het los.

Wat is loslaten?

Loslaten
is niet ontkennen,
maar accepteren?

Loslaten is accepteren dat het zo is. Alle problemen die jij niet kunt oplossen, die buiten jouw invloed vallen heb je te accepteren. Accepteer daarom dat niet alles door jou veranderd kan worden, hoe betrokken je ook bent of hoe verantwoordelijk jij je ook voelt.
 
Laat gerust hieronder jouw reactie achter.

Ontspannen groet,
Sija Dupré
werkstresscoach