Leren loslaten: zó doe je dat

Geroddel, regelmatig overwerken, het maken van fouten, zorgen om de kinderen en de ouders maken. Er zijn zat zaken waar we 50-plussers, ons druk over kunnen maken en dat kan leiden tot piekeren. Voorkom stress op je werk en leer loslaten. Mijn stappenplan kan jou daarbij helpen.

Als je zaken niet los kunt laten, kun je gefrustreerd raken. En frustratie kan leiden tot stress. En langdurige stress kan leiden tot een burn-out. En dat wil je uiteraard voorkomen.

Het is allereerst goed om te bekijken waar je zelf invloed op hebt. Dus wat kun jij veranderen? Ga daarmee aan de slag.

Tips tegen het piekeren

Wanneer je veel piekert, kan het helpen om te gaan mediteren. Door jezelf de opdracht te geven om je ademhaling te volgen, heb je geen ruimte in je hoofd om bezig te zijn met bijvoorbeeld dat geroddel op je werk. Je focus is en blijft je ademhaling.

Ook schrijven is een goede manier, want hierdoor kun je die vervelende zaken op jouw werk letterlijk van je ‘af schrijven’.

Een andere optie is accepteren dat het is zoals het is. Stel, je ligt ’s nachts in bed te piekeren over je werk of die lastige collega. In plaats van dat je denkt ‘oh, ik lig nu wakker en ik moet morgen uitgerust zijn’, kun je denken: ‘ik lig nu lekker in mijn warme bed en ik denk aan iets leuks’, bijvoorbeeld die vakantie die eraan zit te komen.

Stappenplan voor leren loslaten

Loslaten en accepteren is een groot goed zeker voor de 50-plus vrouw. Beide doe je niet meteen van de één op de andere dag, maar je kunt beide vaardigheden wel eigen maken. Leer loslaten aan de hand van mijn stappenplan:

Stap 1. Waar word jij gefrustreerd van?

Stap 2. Wat wil jij loslaten?

Stap 3. Hoe krijg je daar inzicht in?

Stap 4. Heb je er wel of geen invloed op? Stel je hebt er geen invloed op, kun je het dan accepteren dat het is zoals het is? Of kun je toch andere stappen voor jezelf zetten om dit te veranderen?

Succes met het uitvoeren van mijn stappenplan.

Bekijk hieronder mijn Facebook Live over loslaten en krijg tips over het maken van afspraken met jezelf én met je collega’s.

Plan een inzichtsessie in

Kun je wat meer hulp gebruiken bij loslaten en accepteren? Plan dan een gratis Online Inzicht Sessie met mij in, waarin ik jou graag op weg help. Klik hiervoor op deze link: https://www.werkgeluk50plus.nl/aanmelding-gratis-online-inzicht-sessie/