Jij kunt het ook……….

Vorige week had ik een fijn gesprek met een coachee en wat mij opviel was dat zij het steeds over die collega had waar ze zich aan ergerde.

Wat zeg ik, niet alleen ergerde maar eigenlijk door haar werd ze in de slachtofferrol geduwd. Of liet zich daar in duwen.

Daarom wil ik dit onderwerp graag behandelen in dit blog.

Want weet je we kennen ze allemaal, die collega die zich veel minder verantwoordelijk voelt dan jij.

Die de kantjes eraf loopt en die wel op tijd naar huis gaat en een ander met de brokken laat zitten.

Ik denk dat ook jij in jouw team wel zo iemand kan aanwijzen.

Je gaat je er steeds meer aan ergeren en het lijkt daardoor ook dat het steeds vaker voorkomt en het bederft ook nog eens je werkplezier als je weet dat je samen met haar werkt die dag of die week.

En natuurlijk moet je ook nog samen met haar lunchen en blijft ze maar klagen terwijl jij jouw energie voelt wegsijpelen in plaats van dat je even oplaadt.

Natuurlijk geef je regelmatig feedback aan die collega en heb je al eens met je leidinggevende over deze situatie gesproken, maar ja er veranderd eigenlijk niets.

Want …………

Een ander kun je niet veranderen, alleen jezelf aanleren om hier anders mee om te gaan!

En natuurlijk weet jij dit best. Maar ja die ander hè.

Dat snap ik echt hoor maar die ander gaat nu eenmaal niet snel veranderen. Ja misschien als je feedback geeft probeer ze zich weer even aan te passen. Maar meestal valt ze snel terug in haar oude patroon.

Wat kun jij dus doen om toch je werkplezier weer terug te krijgen?

Hieronder geef ik enkele tips die je kunt toepassen:

1) Werk je met deze collega, neem dan geen voorschot op je verdriet. Ga er ontspannen in zonder oordeel. Wie weet heeft ze net een goede dag en wordt het toch nog een leuke werksfeer.

2) Merk je dat je je toch weer loopt te ergeren? Probeer dan te accepteren dat zij is zoals zij is. En ja dat is anders dan dat jij bent.

3) Het is jouw keuze om dingen over te nemen die zij heeft laten liggen. Jij doet dit zelf. Verschuil je niet onder jouw grote verantwoordelijkheidsgevoel maar accepteer dat jij nu eenmaal zo bent.

4) Ja makkelijk gezegd Sija, denk je nu misschien. Maar heel vaak zie ik mijn coachees dan in de slachtofferrol stappen. Ik heb het extra druk, ik moet meer doen. Dat is dan wel zo, maar het is wel je eigen keuze. Geniet dan ook van jouw keuze en zie het als jouw talent dat jij zo bent. Het is jouw succes dat alles goed is afgerond die dag. Benoem dit ook bij jezelf als je naar huis gaat. Goed gedaan, fijn dat ik dat deed, weer iemand gelukkig gemaakt, lekker alles aan kant.

5) Ga niet lunchen met deze collega, in ieder geval niet iedere dag. Probeer echt weer energie op te doen in de lunchpauze door over leuke dingen te praten. Vakantie, weekend of iets leuks dat je gezien heb op TV of gelezen hebt ergens. Praat vooral niet over het werk in je lunchpauze.

De bonustip dit ik je wil meegeven is: waar je ook werkt er zal altijd zo’n collega zijn die net andere eigenschappen heeft dan jij. Waar jij je aan ergert en met de jaren steeds meer.

In onderstaande FBlive geef ik persoonlijke uitleg over de tips:

PS: Wil je leren loslaten? Dan heb ik een waardevolle online training voor je ‘Loslaten doe je zo’ met een stappen hoe jij kunt leren loslaten en accepteren. Meer info: https://www.werkgeluk50plus.nl/loslaten-en-accepteren-training/