In dit blog gaat het over mijn beroep van loopbaanadviseur. Liever noem ik mezelf loopbaanbegeleider. Ik vind namelijk niet dat ik adviseer; meer dat ik je begeleidt in het maken van keuzes. Veelal gebruik ik hierbij mijn coachingsvaardigheden om je zelf bewust te maken van je eigen vaardigheden en talenten.

Nog niet zo lang geleden had je een baan voor je leven. Daar is op dit moment geen sprake meer van. Dat kan heel prettig zijn. Doordat je in de loop van je leven veranderd, kun je telkens opnieuw kiezen uit de mogelijkheden die er op dat moment zijn.

Bij de meeste mensen wiens loopbaan ik begeleid, is het leven veranderd. Ze hebben een relatie gekregen, of kinderen. Ook in jouw leven kunnen er ingrijpende dingen gebeuren, waardoor je opnieuw gaat kijken naar jouw prioriteit. Vaak verschuift je prioriteit van werken naar je relatie en gezinsleven en juist de balans vinden is dan moeilijk. Ook het ontdekken van andere vaardigheden en talenten in jezelf kunnen je leven veranderen. Op welke manier kan je je vaardigheden en talenten gebruiken in je huidige baan? Is er in jouw onderneming plaats voor jouw ambitie? Of is het beter om over te stappen naar een andere functie of onderneming?

Samen met jou bekijk ik dan waaróm je iets anders wilt. Heb je het niet naar je zin omdat de organisatie of je functie is veranderd? Welke functie ambieer je dan? Welke vaardigheden en talenten wil je hiervoor inzetten? Wat heb je hiervoor over? Ben je bereid hiervoor een studie gaan volgen?

Wat heel belangrijk is als je op zoek gaat naar een nieuwe functie of organisatie, is het belangrijke feit dat je jezelf meeneemt. Als je op zoek gaat naar eenzelfde functie bij een andere onderneming, ben je je dan bewust dat zich daar dezelfde dingen gaan voordoen als in je huidige functie? Wat wil je veranderd zien in je nieuwe functie en wat ben je bereidt daarvoor te doen? Als je alles bij het oude laat, heb je de kans dat de volgende baan binnen de kortste keren ook niet is wat je werkelijk zou willen. Sta eens stil bij de vraag wat je de komende paar jaar wil doen. Want ja, over een aantal jaren veranderd je levensprioriteit weer

Misschien ga je scheiden, word je ontslagen of komen er andere dingen op je pad waardoor je bij een nieuw keuzemoment in je leven bent aangekomen.

Mijn advies in het begeleiden van mensen is dan ook:

Wees jezelf bewust van je wensen en verlangens. Ga iedere 5 jaar naar een coach en bespreek met hem/haar je huidige situatie en zoek samen naar de mogelijkheden om die wensen en verlangens waar te maken.

Veel succes, het leven kan zo leuk zijn, je moet er alleen zelf wel wat voor doen!!!!!