Van de week in mijn vlog vertelde ik over lief zijn voor jezelf.Vooral in de zorg zijn wij heel lief voor anderen. Vooral voor je patiënten, je collega’s en leidinggevende. Maar natuurlijk ook op het thuisfront ben je een lieverd die altijd klaar staat voor een ander.

Steeds vaker komt het terug in mijn coaching gesprekken. Maar Sija ik ben nu eenmaal niet egoïstisch, dit is mijn karakter. Ik noem het de plaesers. Mijn patiënten rekenen op mij, die kan ik toch niet zomaar laten vallen. Nee, natuurlijk van mij hoeft het niet hoor. Alleen als jij er zelf last van hebt dan zal je iets aan je gedrag kunnen veranderen. Want laten we wel zijn, als jij uitvalt doordat je bent opgebrand dan heeft niemand meer iets aan je, zeker je patiënten niet. Waarom moet jij iedereen tevredenstellen?

Hoe lief ben jij voor jezelf, of mag jij voor en van jezelf zijn?
 
Hoeveel ballen houd jij in de lucht? Doe je dit alleen of durf je ook hulp te vragen aan een ander? Of vul je het vast in voor die ander, die heeft het ook al zo druk dus vraag je het geeneens. 

Kies jij weleens voor jezelf? Of moet je alleen alles van jezelf. Loopt je hoofd over van alles wat je moet, zowel op het werk als in de thuissituatie. Kun je van het moeten ook willen maken? Dus zodra je iets moet vraag je jezelf af of je dit ook zelf wilt. 

Lukt het je om af en toe lief voor jezelf te zijn en hiervan te genieten? Vanuit je binnenste binnen, de kern, de rust weer creëren. Af en toe eens een middag helemaal vrij plannen. En dan helemaal hè. Niets plannen, niemand laten weten dat je die middag vrij bent, gewoon een groot kruis X in je agenda zetten. De middag op je af laten komen zoals die komt. Waar word jij nu gelukkig van?  Misschien wat wandelen, winkelen, sporten, boek lezen of dat doen wat jij leuk vindt en waar jij weer energie van krijgt. Als je dit niet precies weet dan ga je hierover nadenken. Wat vond je vroeger leuk maar doe je nu nooit meer?

In mijn vlog gebruik ik hiervoor het voorbeeld uit het boek “Eten, bidden en beminnen” van Elizabeth Gilbert. Zij paste zich altijd aan een ander aan. Het voorbeeld dat zij hiervoor gebruikte ging over hoe eet jij eigenlijk graag een gebakken ei? Zij kon het niet bedenken want at zo’n ei altijd zoals iemand anders deze at. Zelf kon zij niet verzinnen hoe zij een gebakken ei lekker vond. Dit heeft blijkbaar grote indruk op mij gemaakt dat ik het na al die jaren nog weet. 

Je altijd aanpassen aan die ander en niet zelf weten wat jijzelf wilt, mag willen vanuit je kern.

Probeer het deze week of maand eens uit en zet ergens een groot kruis X in je agenda. Dit is jouw dagdeel en hierop ga je niets inplannen maar gewoon op je af laten komen waar jij dan zin in krijg.

Succes.