Om zo meer zelfvertrouwen te krijgen!
Wat vind jij een lastige collega?
Arrogante mensen, stille types, mensen die zichzelf graag horen praten, of die juist heel afstandelijk zijn en stil?
Degene die klagen, mopperen of diegene die geen positieve bijdrage leveren? Ze blijven je maar onderbreken, zijn te laat, te traag of te snel, te saai of te dynamisch, te aanwezig of niet aanwezig genoeg, zijn te verlegen of te luidruchtig.
Of je hebt van die collega’s die altijd zo bizar optimistisch zijn. Onuitstaanbaar!
Omgaan met een vervelende collega kost vaak veel moeite en energie. Je merkt dat het samenwerken moeizaam verloopt en je gaat deze types dan ook liever uit de weg.
Heb jij ook zo’n collega (of misschien wel meerdere) waarbij je al gaat zuchten wanneer je ermee moet werken? Of die jou de hele dag irriteert?
Mensen verschillen van elkaar. Met sommige collega’s heb je direct een klik, met anderen is het alsof je op een verschillende golflengte communiceert. Je begrijpt elkaar niet, omdat die ander zo anders denkt en doet dan jij.
Belangrijk is dus dat jij actie gaat ondernemen.
Wachten tot de ander gaat ‘veranderen’ geeft alleen maar ergernis, vooral bij jezelf, want de ander is zich vaak van geen kwaad bewust.
Er is dus eigenlijk maar één simpele conclusie: degene die je het makkelijkste kunt veranderen ben je zelf.
Wat doet deze collega waardoor jouw haren recht overeind gaan staan?
Het is ook van die ander (aangeleerd) gedrag, probeer dat eerst eens te bedenken.
Hierbij enkele tips die je kunt oefenen om met deze collega om te gaan en meer zelfvertrouwen te krijgen:
- Heeft je collega misschien een persoonlijkheidsstoornis?
ADHD? Depressief waardoor altijd negatief? Of iets anders misschien?
Dan heeft deze collega een gebruiksaanwijzing. Heel handig is het dan om eens in gesprek te gaan met deze collega en te vragen hoe die ander graag zal willen werken.Wat heeft die ander nodig van jou? Maak hierover afspraken!
- Als tweede tip: OORDEEL niet. Iemand is niet vervelend, maar gedraagt zich vervelend.
Niemand vindt het fijn om persoonlijk aangevallen te worden, maar over het gedrag van die ander kun je wel samen praten.
- Een dominante collega? Geef tegengas!
Een dominante collega neemt snel de leiding. Geeft direct haar/zijn mening, is doelgericht, laten mensen vaak niet uitpraten, neemt snel beslissingen en is duidelijk aanwezig. Vaak laat je je overdonderen door de snelheid en stelligheid waarmee de dominante collega communiceert.Juist bij deze collega kun jij je grenzen aangeven, hier heeft die ander echt behoefte aan. Kom voor jezelf op. Wees direct wat jouw grens is en draai er niet omheen.
- Is je collega echt een kletsmajoor? Neem dan zelf het woord, vat samen wat die ander in veel woorden heeft gezegd en vraagt of dit klopt. Maak concrete afspraken waarbij jullie je beide goed voelen. Zo voel jij jouw zelfvertrouwen groeien en ben je niet afhankelijk van die ander.Heb je last van haar geklets met andere collega’s in dezelfde ruimte als jij? Zeg dan vriendelijk en duidelijk waar je last van hebt en wat je wilt dat er verandert. Geef haar deze feedback op een positieve manier.
- Vind je dat je collega zo lang twijfelt? Gun die ander dan wat meer tijd.
Deze collega voelt zich toch al onzeker en verstopt zich liever in plaats van het woord nemen. Jaagt die ander niet op maar geeft hem/haar vaker een compliment. Hierdoor voelt hij/zij zich groeien en dit geeft jou ook een goed gevoel.
- De perfectionistische collega moet je niet overhaasten!
Deze collega heeft behoefte aan veel informatie, zodat hij/zij een complete analyse van de situatie kan maken. Gebruik dit talent van die ander.
- De roddelaar, wie kent ze niet.
Die je achter je rug om zwart maakt, die jou een slechte reputatie wilt bezorgen ten gunste van zichzelf.Spreek deze collega persoonlijk, duidelijk en rustig aan op zijn/haar gedrag.Wees assertief en kom voor jezelf op.
- Leer accepteren!
Accepteren doe je niet voor de ander, maar voor jezelf. Let wel: sommige situaties zijn niet OK om te accepteren, pestgedrag hoef je NIET te accepteren.Iemand accepteren houdt in dat je daarna dus geen energie meer verliest aan deze persoon. Accepteren betekent niet dat je toch bij je andere collega’s nog over deze ene collega klaagt of je gelijk probeert te halen. Kies ervoor om je energie op een ander manier te besteden!
Natuurlijk kun je ook weggaan als de situatie onhoudbaar of onwerkbaar voor je wordt.
Maar weet wel dat je jezelf altijd meeneemt en je in een ander team ook weer dezelfde soort collega’s kan tegenkomen.
Wat doe je dan? Weer op de vlucht slaan of één van mij tips toepassen?
Wil je eens met mij sparren over die lastige collega van jou? Dat kan in een gratis, online inzichtsessie. Geef je hier op!
Hartelijke groet,
Sija Dupré
Werkgelukcoach50plus vrouwen