Bij werkstress van je faalangst gaat het om je faalangst.
Faalangst is: “angst dat je niet voldoet aan de gestelde verwachtingen”.
Meestal je eigen verwachting of die verwachting die jij denkt dat een ander van je heeft. Maar is dit zo? Weet jij zeker of die ander een verwachting van je hebt? Heb jij dat nagevraagd dan? Of zit dit alleen in jouw hoofd? Meestal wel namelijk, heb je zelf allerlei gedachten in je hoofd die feitelijk niet waar zijn. Wil je dit echt weten vraag het dan na aan die persoon, beter is om je hoofd leeg te maken en te gaan staan voor jezelf.
Jij bent jij
en
je bent goed
zoals je bent
Anders is het met de verwachting van jezelf.
Waarom ben je zo streng tegen jezelf? Leg je de lat zo hoog voor jezelf? Heb je ooit wat fout gedaan dat je nu zo streng moet zijn? Of is het je perfectionisme? Perfectionisme is op zich niets mis mee. Het helpt je om jezelf te stimuleren, je grenzen te verleggen en je eigen prestaties te overtreffen.
Helaas kan het ook in de tegenovergestelde richting doorslaan: de lat voor jezelf zo hoog leggen dat het nauwelijks te bereiken is en je ook bang wordt om te falen. Jij mag geen fouten maken toch zeker? Alles moet gedaan worden zoals is afgesproken en eigenlijk nog beter. Wat is dat toch? Vooral de combinatie verantwoordelijkheid en perfectionisme zijn de ingrediënten om last van werkstress te krijgen. (lees ook mijn eerdere blog
Bij faalangst van je werkstress gaat het om jouw werkstress.
Je hebt gekozen voor de zorg om iets te kunnen betekenen voor de patiënten, hier ligt jouw passie. Je bent de tussenpersoon tussen arts en patiënt en familie, het zorgen en organiseren van de zorg zit in jouw bloed. De werkelijkheid is vaak dat de werkdruk heel hoog is, je vaak overwerkt en thuis ook nog bezig bent met je werk. Met andere woorden, je ervaart werkstress. (Lees ook mijn eerdere blog hierover)
Hierdoor kun je het gevoel van faalangst krijgen. Als je bijvoorbeeld vaak wordt afgeleid in je werkzaamheden word je onzeker. Je gaat jezelf steeds vaker controleren of ligt ‘s nachts wakker of je wel de goede medicatie hebt gegeven. Je moet in de zorg steeds meer doen met minder mensen dus krijg je ook steeds meer taken buiten je eigenlijke werktaken op je bord. Heel leuk ter afwisseling en uitbreiding van je functie, alleen de tijd he. Die heb je niet.
Hoe kun jij weer genieten van je werk? Zodat je geen faalangst van je werkstress krijgt?
Ga het anders doen
- Neem altijd een pauze
- Ga tijdens je lunchpauze eens naar buiten
- Sluit je werkdag bewust af
- Bewaak je grenzen, durf eens nee te zeggen
- Durf los te laten! Jij bent niet je werk
- Vergeef jezelf je fouten. Het is niet nodig om perfect te zijn en altijd alles onder controle te hebben
- Sta positief in het leven, alles wat je aandacht geeft groeit.
- Vier je successen
- WEES EENS LIEF VOOR JEZELF
Ontspannen groet,
Sija Dupré
werkstresscoach