Vandaag een klein lesje psychologie 😊

Het is een uitdaging, maar zeker mogelijk, om gewoonten te veranderen.

Je gewoontes zitten diep in je systeem ingebakken. Onze hersenen zijn gewend om in bepaalde situaties op een bepaalde manier ‘langs een vaste route’ signalen door te geven, waardoor we ons op een bepaalde manier gedragen.

Helemaal niet erg natuurlijk! Ze behoeden je vaak voor gevaar. De gewoonte om eerst te kijken of er iets aankomt voor je oversteekt is een hele goede.

Hoe beïnvloeden gedrag en gewoonten je hersenen?

Als je herhaaldelijk aan een bepaald gedrag doet, creëer je een gewoonte. Deze gewoonte wordt letterlijk in je hersenen gevormd als een herinnering. Deze herinneringen kunnen in slechts enkele dagen opgebouwd worden als je een handeling herhaalt en zijn bijzonder stevig als dat gedrag op korte termijn belonend is.

Bijvoorbeeld, als je een paar dagen lang elke dag tussen de middag een cup a soup eet, zullen je hersenen er snel aan wennen die soep te verwachten, want er wordt een herinnering aangelegd. Als je later probeert die gewoonte uit te bannen, kan dat een uitdaging zijn.

Hoe vaker gedrag herhaald wordt, hoe steviger de herinnering gevormd zal worden. Dit is waarom het moeilijker kan zijn positieve gewoonten op te bouwen dan negatieve.

De flexibiliteit van je brein

Misschien heb je wel eens gehoord dat je het vermogen hebt je hersenen te veranderen. Je hersenen worden beïnvloed en gekneed door wat er in je leven gebeurt. Maar ook elke dag worden nieuwe herinneringen opgebouwd.

We kunnen van dit proces gebruik maken om een gewoonte af te leren.

Dit is vooral belangrijk als een oude gewoonte je niet meer dient. Bijvoorbeeld de herinnering dat er wordt gezegd ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ of ‘ wij doen dat niet als jij bijvoorbeeld een muziekinstrument wilde leren spelen’.

Ik had dit bijvoorbeeld op de middelbare school, zowel mijn Franse leraar als de Engelse zeiden dat ik geen aanleg had om een taal te leren. Dus Frans liet ik direct vallen, met Engels kon dit niet maar heb mezelf zo wijsgemaakt dat ik geen talen kon. Maar alles is te leren hè en nieuwe herinneringen maken boven de oude zorgt ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Hoe kun je nieuwe herinneringen in je brein ontwikkelen?

Hoewel het doorbreken van een slechte gewoonte of herinnering een uitdaging kan zijn, is het absoluut mogelijk om zelfs de meest hardnekkige en langdurige herinneringen te veranderen.

De beste manier om een nieuwe herinnering op te bouwen is alle vijf de zintuigen te gebruiken.

Dus kijken, horen, voelen, ruiken en proeven erbij te betrekken.

  • Je nieuwe doel visualiseren bijvoorbeeld, is een goede manier om nieuwe herinneringen aan te leggen. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen hoe het eruit zou zien, hoe je je zou voelen, en hoe je vrienden het zouden vinden als je op tijd kwam of hen een plezier deed wanneer je zei dat je dat zou doen, in plaats van uit te stellen.

Je kunt herinneringen in je brein heel eenvoudig wijzigen door ingesleten gewoontes te veranderen.

Verander vandaag een herinnering door een bepaalde ingesleten gewoonte heel anders te doen. Dat kan iets eenvoudigs zijn als je tanden poetsen. Je poetst je tanden al je hele leven op een bepaalde manier waarschijnlijk. Als je altijd met je rechterhand poetst, doe het dan vandaag eens met je linker hand.

Het kan ook een serie handelingen zijn die je doet als je bijvoorbeeld begint met werken; je computer aanzetten, je documenten klaar leggen enz. enz. Maak eens een verandering in de volgorde van deze handelingen of voeg een kleine handeling toe.

Je zult zien dat het nog niet meevalt, maar dat het leuk is om te proberen. Je moet de handeling, die je altijd zonder nadenken deed, nu heel bewust doen en het is interessant om te zien hoe je dat vergaat.

Begint met iets kleins en ga dan steeds verder met jouw dromen en verlangens.

Wel die taal gaan leren of dat muziek instrument bespelen.

Wel die cursus doen of aan dat project deelnemen.

Wel naar een coach gaan hoewel jij dit heel eng vindt maar graag je angsten in de ogen kijken en jezelf verder ontwikkelen.

Nieuwe herinneringen maken plaats voor oude en juist als jij dit bewust doet wordt je leven en je werk positief beïnvloedt.

Ook jij mag jouw werk met vreugde, plezier en enthousiasme doen!

Lieve groet,