Comfortzone, wat is dat eigenlijk? We leven binnen onze comfortzone wanneer we een leven leiden zonder onzekerheden die ons angst inboezemen. Iedereen heeft een eigen comfortzone. Soms is het best lekker om in je comfortzone te blijven. Je doet je eigen ding op jouw eigen manier. Zoals je het altijd gedaan hebt.

Alleen ervaar jij werkstress in jouw comfortzone? Wat doe je dan? Deze comfortzone beschermt je dus niet echt meer. Maar ja eruit treden is best eng.

Wat is er eigenlijk eng aan? Ik hoorde mezelf van de week zeggen in een Facebook live ‘dat ik graag 1 op 1 werkte om mensen te coachen of een kleine workshop voor max. 6 mensen. Hier sta ik echt achter hoor, kan ik nog mijn expertise echt delen en jouw reactie zien.

Daarbij zei ik dat grote groepen eigenlijk niets voor mij zijn, ja om persoonlijk te begeleiden klopt dat zeker. Maar grote groepen is echt uit mijn comfortzone komen. Ik vind het eng, waarom eigenlijk?

Jaren geleden was ik leidinggevende van een groot team van 60 vrouwen. Ja natuurlijk vond ik dat de eerste keren ook eng, deed het wel. Maar ja, ik was die leidinggevende he. Ik sprak namens de organisatie en moest deze vrouwen motiveren in hun werk. Dit kon ik eigenlijk best goed bedenk ik mij nu achteraf.

Toch om voor een grotere groep vrouwen mijn expertise als werkstresscoach te verkondigen en een lezing c.q. workshop hierover te geven. Ja dat is voor mij ook uit mijn comfortzone. Ik krijg er al pijn in mijn buik van als ik eraan denk. Maar OMG ik kan direct een grote groep vrouwen helpen. DAT IS WAT IK WIL.

Dus heb ik ook besloten om uit mijn comfortzone te komen en einde van dit jaar echt lezingen en workshops te gaan geven aan grotere groepen vrouwen die werkstress ervaren binnen zorginstellingen. Onderstaande tips ga ik zelf ook inzetten om mijn eigen doel te bereiken.

Enkele tips om uit je comfortzone te komen

  1. Maak inzichtelijk wat jouw comfortzone is

Van welke situaties op het werk krijg jij werkstress, maar durf je niet te veranderen vanwege je angst voor zichtbaarheid. Vind je het bijvoorbeeld eng om tijdens een werkoverleg jouw verbeterpunt aan te dragen? Wanneer voel jij je comfortabel en wat vind jij eng?

Het is goed om dat inzichtelijk te hebben voor jezelf. Pak een vel papier, teken een cirkel. Dit is jouw comfortzone. Schrijf alle dingen die je eng vindt op het werk, waar jij werkstress van krijgt op buiten die cirkel. Deze oefening maakt niet alleen inzichtelijk wat voor jou uit je comfortzone is, maar ook wat voor jou wel comfortabel voelt. Deze noteer je namelijk in de cirkel.

  1. Wat wil jij eigenlijk overwinnen?

Kijk nog eens naar je lijstje met situaties die voor jou ongemakkelijk zijn, die buiten je comfortzone liggen om te veranderen, en ga nog een stapje dieper. Bedenk dat wat jij wilt overwinnen jouw angst is! Wat doet jouw angst op iedere situatie? Wees zo specifiek mogelijk.

Waar ben je precies bang voor? Wat vind jij eng om te doen? Je mond open te doen bijvoorbeeld of verbeterpunten aandragen voor het werk en/of de patiëntenzorg. Ben je bang dat anderen je niet goed genoeg vinden? Of ben je bang dat je rode vlekken krijgt en gaat stamelen? Of misschien wel dat ze je een watje vinden omdat jij wel toegeeft dat je werkstress ervaart en ideeën hebt om dit te veranderen?

 

 3. Zet jouw angst om in ongemak, maak het kleiner

Waarom binnen
je comfortzone
blijven
als daarbuiten
veel meer
te beleven valt

Loesje

Ga proberen om je comfortzone wat op te rekken.  Maak er een doel van voor jezelf om je angst langzaam te overwinnen, en te voorkomen dat je hiervoor wegloopt en niets doet. Want iets wat in het begin eng voelt, valt achteraf vaak reuze mee. En helemaal als je het een paar keer gedaan hebt. Dan voelt het echt beter voor jezel.

Bijvoorbeeld: als je het gevoel hebt dat je lichtelijk in paniek raakt als je op een werkoverleg je mening moet geven, bereid je dan op één onderwerp van de agenda, die jij echt belangrijk vindt voor Als je dit vaak genoeg oefent, begint het vanzelf minder ongemakkelijk te voelen. Zodat je de volgende keer misschien zelfs een onderwerp kan inbrengen die niet op de agenda staat, maar voor jou wel belangrijk is om geen werkstress meer te krijgen bij hoge werkdruk.

  1. Fouten maken mag, hier leer je van

Veel vrouwen in de zorg zijn bang om te falen. Deze angst is zo groot dat we vaak liever nietsdoen, dan een stapje te nemen die je dichter bij je doel brengt. Wat heb jij nodig om je werkstress zelf aan te pakken? Zie mislukking niet als iets heel negatiefs, maar juist als een leermoment. Wat heb je geleerd van deze ervaring? Hoe kun je dit de volgende keer gebruiken zodat het wel lukt?

  1. Wees eerlijk naar jezelf

Zeg niet: “Oh, het is nu eenmaal altijd druk, hier kan ik niets aan veranderen.” Maar wees eerlijk naar jezelf en zeg: “Ik ben bang om te veranderen, wat zullen ze wel niet van mij vinden als ik aangeef dat ik werkstress ervaar.” Deze ideeën zitten in jouw hoofd. Heb je ze ooit gecontroleerd bij je collega’s? De meeste collega’s willen jou juist graag helpen, maar je moet het wel zelf aangeven. Want ja ook zij kunnen geen gedachtelezen. Dus welke excuses heb jij allemaal al voor jezelf bedacht?

  1. Wat wordt jouw voordeel als je zelf je werkstress aanpakt?

Wat betekent het voor jou als je wel hulp vraagt? Wat levert het je eigenlijk op voor jouw persoonlijke en professionele groei?  Kijk naar de doelen die jij graag wilt behalen als je geen werkstress meer ervaart. Wat zal je dan allemaal kunnen en hoeveel zal jij dan weer genieten van je werk? Ondanks de hoge werkdruk?

PS: Om van druk naar geluk te komen in de zorg, geef ik drie gratis Webinars op verschillende tijden waarvoor ook jij je gratis kan inschrijven