Voorspelling Arbo Unie; Stress zal in 10 jaar tijd ziekteverzuim flink doen stijgen. 

Op dit moment hebben 1,2 miljoen werkenden vermoeidheidsklachten, 20% van het onderwijspersoneel last van burn-out klachten en ervaart 25% van de mensen in de zorg een hoge werkdruk. 

​​Kijk eens in jouw team een kwart van je collega’s en jij waarschijnlijk ook (anders lees je mijn tips niet ?) hebben last van een hoge werkdruk. De voorspelling kwam uit het AD van deze week. Daarbij werd aangegeven wat jij er zelf aan kan doen.  

​​De tip: Zorg voor RustReinheid en Regelmaat. Deze 3 thema’s heb ik in mijn FB live van afgelopen maandag verder uitgewerkt voor jou met een aantal tips erbij.

Deel 1 van de video:

 
RUST

Waar pak jij je rust naast en in je werk. Waar kun jij rust van krijgen. 

# ​​Let op je ademhaling; bijvoorbeeld wanneer je je kopje koffie/thee pakt. Niet stressen wat je allemaal nog moet doen. Nee, even pas op je plaats en even heel bewust in- en uitademen.

#​​
 Lukt het je om te gaan lunchen? Liefst ook even naar buiten. Wandelen maakt je hoofd leeg nm. 

# ​​
Denk eens in oplossingen in plaats van in problemen. Want heel vaak hoor ik ja maar ….. bij ons is het echt anders hoor Sija. Dat kan echt hè. natuurlijk is het overal anders. maar hoe kan jij voor jezelf zorgen?

# ​​
Laat je werkstress op je werk, gooi hem in je hocker, KUA of in de linnenkamer samen met je uniform. Heel bewust. Het is al erg dat de stress er is op het werk, neem hem dan ook nog eens niet mee naar huis.

Werken zonder stress

Hard werken moet nu eenmaal in de zorg. Maar je hoeft er geen stress van te krijgen. 

# ​​Waar ligt het aan dat jij wel stress krijgt? 

# ​​
Waar kun jij je rustmomenten pakken als je het super druk hebt? 

#
 Bedenk eens wat je een fijn gevoel hebt gegeven. 
​Waar was je trots op? 
ALLES WAT JE AANDACHT GEEFT GROEIT! Zorg dat je weer energie krijgt van mooie dingen op je heen.

RUST IN HUIS

Hoeveel ballen hou jij in de lucht?

Bedenk eens wat jij in de 8 uur doet dat jij niet werkt (8uur) of slaapt (8 uur) wat doe je dan allemaal? 

Is daar nog tijd over voor jezelf? Om een boek te lezen, te wandelen, te sporten of Netflix te kijken? Hoeveel tijd per dag heb jij voor jezelf geïnvesteerd? Ja ook van sporten krijg je rust in je hoofd. 

Maak eens een lijst met alle dingen die je doet en hoeveel tijd ze kosten en kijk eens hoeveel tijd je nog voor jezelf over hebt. En wat zal jij dan in die tijd willen doen? Soms is het maar een half uurtje maar toch…..

Voor mij is dat nu super duidelijk. Twee keer per dag loop ik een uur met de hond in het bos. Dit zie ik echt als mijn tijd. Natuurlijk moet hij ook uit, toch zie ik dat echt als mijn tijd. Met mijn hoofd leeg en niet te haasten omdat…… En jij? Wat zijn jouw rustmomenten op het werk en thuis?

REINHEID

Vroeger ging dat meer over het schoon en fris houden. 
Nu zie ik het meer als voor jezelf kiezen. In het reine zijn met jezelf. Bijvoorbeeld:

# ​​Op tijd naar bed  gaan en rein worden in je hoofd. 

# ​​
De dingen doen die jij leuk vindt. 

# ​​
Heel bewust kiezen voor jezelf. 

Wat vind jij belangrijk?

Welke energievreters kan jij ontwijken? Zowel op het werk als thuis. 

# ​​Kijk eens wat jou energie geeft en wat jou energie kost? 

# ​​
Kun je van het moeten ook willen maken? Natuurlijk lukt dat niet altijd. Misschien kun je na het moeten iets doen wat je wel leuk vindt. 

# ​​
Maak eens twee lijstjes naast elkaar. 
– ​
Wat geeft jou energie en wat lekt er energie. 
– ​
Kun je misschien ook iets skippen? 
– Of opnieuw met elkaar rond de tafel gaan, om in gesprek te gaan of je nieuwe afspraken kan maken. Op het werk en thuis. Vaak vinden wij dit zelf gek, vullen we het al in voor de ander, dat deze het wel gek zal vinden. Je zal merken als je, nadat je het zelf helder hebt gekregen, dat je echt met elkaar in gesprek kan gaan. Die ander heeft hier misschien ook wel last van.
 
REGELMAAT

Deel 2 van de video:

Met regelmaat dingen doen, structuur in je werk en leven creëren dat vinden de meeste mensen heel fijn. Jij ook? 

FOCUS
100% focus houden op je handelingen en op je chaos. Natuurlijk moet je het jezelf aanleren, maar je zal zien dat het je heel veel rust geeft in je werk en je leven. 100% aandacht geven ook aan alle afleidingen. Je zal zien dat deze focus, je regelmaat geeft in je werk. Wij kunnen nu eenmaal niet multitasken ook al denken we dat dit wel zo is. Denk jij dit ook %FIRSTNAME%?
 
Heb jij thuis ook een regelmaat? Een zeker proces in je handelingen? Probeer hier ook eens focus te houden. 

GEZONDHEID

Regelmaat is denken aan jouw lijf en je gezondheid. Het is ook op tijd naar bed gaan. Regelmatig fruit eten op je werk. Water drinken is heel belangrijk, als je dit regelmatig doet, dus met jezelf afspraken maken om dit te doen. 

​​Net als sporten of bewegen naast het werk als je dit gaat toepassen voor jezelf dan beperk je echt de stress op je werk ook al moet je hard werken.

Waar krijg jij werkstress van

Kun jij deze vraag na het lezen van dit stuk beantwoorden voor jezelf? 

Want als je het niet gaat doen dan hou jij de stress en dat wil je toch niet? 

​​Rust, Reinheid en Regelmaat het doet echt iets met je.

Heb jijzelf nog tips waar je de lezers en jouw collega’s mee kan helpen geef dit dan door op het reactieveld hieronder.


Sija Dupré 
werkstresscoach


PS: In mijn 5-daagse training ‘Stressbestendig Werken’ neem ik jou mee in, hoe jij hard kunt werken en er geen stress van te krijgt.  Klik op de link voor meer info en om je aan te melden: https://www.werkgeluk50plus.nl/online-5-daagse/