Wat doe jij er zelf aan?

Spreek jij jouw verwachtingen ook uit? Of denk je dat zij kunnen gedachtelezen? Die collega’s van jou.
Waardevolle collega is:

-Hulpvaardig, dat vinden de meeste mensen heel belangrijk.

-Prettig in de omgang. Wat versta jij daaronder? Wil jij dat jouw collega ook meer is dan alleen een collega, wil jij graag dat zij ook een vriend van je is? Ik heb dat zelf nm. niet zo erg. Wel dat je een collega kunt vertrouwen en dat het veilig is om dingen met elkaar te kunnen bespreken.

-Belangstellend. Vraagt ook eens naar jouw leven en naar jouw werkdruk, dit vinden veel mensen ook belangrijk.

-Gemotiveerd, heeft zin in het werk i.p.v. al zuchtend binnenkomen is ook een vaak gehoorde.

-Geeft en neemt, denkt mee. Bedenken hoe je elkaar kunt helpen indien nodig. Zowel in het werk alsook in het rooster. Met balans hè. Niet alleen geven maar ook durven nemen.

-Neemt verantwoordelijkheid voor eigen taken en voor de afdeling.

Dit zijn een paar voorbeelden die ik regelmatig tegen komt. Wat is er voor jou belangrijk? Heb jij dit helder voor jezelf? Bespreken jullie dit wel eens met elkaar in het team?

Accepteren

Ook voor collega’s geldt vaak (beide kanten op), accepteer dat die ander anders is dan jij. Probeer je niet te ergeren of te frustreren. Laat het los. 

​​Soms hoor ik in mijn coaching dat iemand er al tegenop ziet om met een bepaalde collega te werken. Zij krijgt eigenlijk al stress voordat zij begint met werken als ze weet dat zij met die collega moet samenwerken (daardoor staat die ander sowieso al met 0-1 achter). 

​​Laat het los, vaak gaat het anders dan dat jij denkt. Probeer niet te veroordelen. Kijk juist naar de goede dingen van deze collega. Een ander kun je toch niet veranderen. Het enige wat je kan doen is jezelf niet frustreren. Accepteer dat die ander anders is dan jij bent.

​Een eerdere FB live in de replay, heel waardevol!!!!!!Samenwerking

-Wat vind je belangrijk in de samenwerking? Wil je dat je collega juist op jou lijkt? Of vind je het prima dat het jouw tegenpool is omdat jullie elkaar juist aanvullen? Heb jij dat helder voor jezelf? Schrijf het eens op voor jezelf.

-Wat ik vaak ben tegengekomen, de afgelopen 30 jaar, is dat vrouwen in de zorg (even gechargeerd hè) soms zo verschrikkelijk kunnen roddelen over elkaar i.p.v. met elkaar dingen bespreken. 

​​Daar wordt niemand gelukkig van!

-Oplossingsgericht zijn, met elkaar kijken wat er wel lukt i.p.v. mee te huilen met de wolven in het bos (lekker klagen met elkaar over de organisatie, de middelen, de afdelingen, het proces enz.). 

​​Kijken wat er goed gaat, elkaar complimenten geven en ook kleine successen vieren met elkaar is heel belangrijk en wordt vaak vergeten. 

​​Voer het vanaf nu in!

-Persoonlijk contact hebben, vinden veel mensen ook belangrijk. Zelf ben ik 30 jaar geleden in een klein ziekenhuis gestart. Heerlijk vond ik dat. Je kent veel mensen gewoon bij naam en weet wie je moet hebben als je een vraag hebt. Door verschillende fusies is het ziekenhuis nu met meerdere locaties vrij groot geworden. En het verbaast mij nog altijd dat sommige mensen nog niet eens goedemorgen tegen je zeggen als je b.v. samen in de lift stapt. Zulke dingen vind ik wel belangrijk. 

​​En jij wat vind jij belangrijk​​?

-​​Ruimte hebben om te leren van elkaar en vragen te kunnen stellen in een veilige omgeving. Zonder dat je het gevoel hebt dat die ander je dom vindt. Juist dan ontstaan er fouten en wordt de vragensteller super onzeker in haar werk.

Heisa accepteren

Ja echt, want het is er nu eenmaal altijd. Een dag verloopt vaak nooit zoals jij zal willen, er is altijd wel wat. Ik hou ervan binnen bepaalde marges dan hè ? Anders wordt het toch ook maar saai. 

​​Uitpraten en samen weer verder gaan of het nu gaat om de cliënt/patiënt, om het proces of om de collega zelf met haar kennis en vaardigheden. 

​​Accepteer het! PRAAT EROVER EN DOORGAAN!

Ik ben benieuwd hoe jij hierin staat.

Ik wens jouw en je collega’s veel werkplezier toe!

PS: Wil jij over jouw verwachtingen met mij sparren? Plan dan een gratis ont-stress-sessie! Klik op: https://www.werkgeluk50plus.nl/gratis-online-ontstress-sessie/