Laatst sprak ik met iemand die geen plezier meer in haar werk heeft.
Eigenlijk was zij zwaar teleurgesteld omdat zij geen waardering kreeg van haar leidinggevende. Zij voelde zich niet gehoord, had een hoge werkdruk en kreeg vage beloftes over hulp krijgen.
Daardoor stond ze letterlijk op omvallen. Gelukkig zocht zij zelf hulp en konden wij hier goed naar kijken samen.
Wat zit hier nou onder?
Bij haar in ieder geval zich super verantwoordelijk voelen voor de werktaken. Steeds er meer bijkrijgen. Natuurlijk kon zij dat! Wilde ze dat kunnen. Vond ze ook nog super leuk om te doen ook. Fijn dat ze aan haar dachten.
En zij was wel zo assertief dat zij hulp durfde te vragen aan haar leidinggevende. Maar werd met een kluitje in het riet gestuurd.
Een roepende in de woestijn voelde zij zich op een gegeven moment. Want ja… de verwachtingen waren hoog bij haar leidinggevende, haar collega’s, maar vooral bij haarzelf.
En natuurlijk werd ze wat ouder en door de overgang wat klachten. Maar ja daar mocht haar werk toch niet onder lijden? Zij had het altijd zo gedaan.
GEEN WAARDERING EN NIET GEZIEN EN GEHOORD WORDEN!
Herken jij dit ook? Dat je keihard werkt en dat het niet gezien wordt of dat het eigenlijk normaal is dat je dit doet. Het is toch je werk?
Wat is het toch dat wij graag waardering krijgen van een ander.
Hoge verwachtingen hebben van je leidinggevende. Die ziet toch hoe hard jij werkt en hoe druk jij het hebt? Waarom komt zij jou niet tegemoet? Niet met hulp, niet met waardering.
Hoe krijg jij weer werkplezier in deze situatie?
- Vraag hulp!
En nee dat is niet zwak maar juist heel krachtig als je zelf kunt aangeven dat het wel wat veel is. Veel werk of veel werk voor nu.
En lukt dit niet vraag dan eens een prioritering aan je leidinggevende. Niet alles hoeft nu of gisteren af. Wat kan later. En ja daar mag je ook stellig in zijn, dat is weer goed voor je zelfvertrouwen.
- Kijk jij eens terug op je dag en benoem dan alles wat je gedaan hebt
Geef dit je een positief gevoel of ben jij zo iemand die alleen maar kan bedenken wat er fout is gegaan of wat je eigenlijk anders had moeten aanpakken?
Nou zeg eens eerlijk? Kun jij jezelf een compliment geven voor al je activiteiten? Of vind je het normaal? Het hoort toch bij je werk? Natuurlijk hoort het bij je functie, maar daarom mag je nog wel trots zijn op jezelf.
- Leer NEE zeggen
Je neemt vaak teveel hooi op je vork omdat je geen nee kunt zeggen.
Hoeveel keer heb je ja gezegd terwijl je het eigenlijk niet wilde? Heb je ja gezegd om de goedkeuring te krijgen van anderen zoals je leidinggevende of je collega’s?
Heb je ja gezegd tegen iets waar je eigenlijk een hekel aan hebt?
Leuk dat ze aan jou denken, maar die collega kan dit ook heel goed.
Of je kan het er nu echt niet bij hebben.
Nee zeggen is respect hebben voor jezelf.
Heb jij respect voor jezelf?
Of zijn anderen belangrijker dan jezelf?
- Ga van MOETEN naar WILLEN
Je hoeft niet altijd iedereen een plezier te doen. Denk liever wat meer aan jezelf.
Het is belangrijk om op de werkvloer duidelijk je grenzen aan te geven en niet altijd iedereen te willen plezieren.
Veel mensen denken dat het egoïstisch is om aan jezelf te denken, maar dat is helemaal niet zo. Dicht bij jezelf blijven heeft alles te maken met een gezond zelfrespect.
Dat betekent dat je ook moet beslissen wat je niet wilt doen. Zo sta je meer in je eigen kracht en voel je je minder verplicht om overal op in te gaan. Kies dus steeds voor hetgeen jij belangrijk vindt en probeer niet altijd iedereen tevreden te houden.
- Zorg goed voor je lijf.
Ga wandelen of fietsen naar je werk. Maar ook gezond te eten.
Lief zijn is ook jezelf gezonde voeding geven. Eet je fruit over de dag? Ook als je werkt? Neem je af en toe een glas water? Of mag dat niet van jezelf als je werkt? Zet het eens in je agenda dat je nog water wil drinken vandaag, ook dat is lief zijn voor jezelf.
Houd steeds een gezonde balans tussen geven en nemen. Als je anderen echt wilt helpen, moet je eerst ontdekken wat je zelf nodig hebt.
- Zoek uit wat je snel kan veranderen
Zoek uit wat je kan veranderen om je werksituatie beter te maken. Misschien kan je vragen om een dag per week van thuis te werken om wat administratieve taken te doen, zodat je langer kan slapen en niet in de file hoeft te staan.
Of maak duidelijk dat het werk beter moet verdeeld worden. Het is aan jou om uit te zoeken welke dingen je situatie zouden kunnen verbeteren en deze ook echt naar voren te brengen bij je leidinggevende.
Fijne dag vandaag en geef je collega ook eens een compliment!
Hartelijke groet,
Sija Dupré
Werkgelukcoach 50plus
PS: Ik heb over dit onderwerp ook een FBlive gedaan:
PPS: Wil je eens met mij sparren over jouw mogelijkheden? Dat kan in een gratis inzichtsessie: https://www.werkgeluk50plus.nl/aanmelding-gratis-online-inzicht-sessie/