We kennen allemaal wel het gevoel dat het ons teveel wordt.
Het thuisfront, werk, ouders en familie; iedereen vraagt om je aandacht. Dat maakt dat we het druk hebben. Als daar nog een vervelende collega bijkomt of problemen thuis dan heb je grote kans dat je stress krijgt. Als dit een korte periode duurt, is dat niet erg. Maar als je langdurig stress ervaart, niet meer kan ontspannen dan bouw je een ‘hersteltekort’ op.

Want na een forse inspanning moet je jezelf rust gunnen om bij te komen. Helaas zijn we geneigd om maar door te blijven gaan. Zelfs als we de hond uitlaten bellen we nog even iemand. Ik zag zelfs iemand paardrijden en bellen.

OP TIJD UITRUSTEN

Ons lichaam schakelt ongemerkt over op de overlevingsstand en maakt meer stresshormonen aan. Hierdoor krijgen wij het idee dat we nog voldoende energie hebben. Al heb je geen plezier meer in je werk, je gaat maar door. Zo ga je van stressklachten naar overspannen zijn. Je neemt geen pauze, je gaat niet meer sporten en momenten waarop
je zal kunnen ontspannen beantwoord je nog maar even die mail op je tablet. Tot het moment dat alles tot stilstand komt; je hebt een burn out.

Je bent opgebrand en je lichaam doet het niet meer.
Bij mijzelf was dit mijn hoofd.
Ik kon niet meer lezen en mij niet meer concentreren of dingen onthouden.
HET IS DUS BELANGRIJK OM UIT TE RUSTEN VAN ALLE DRUKTE.

VOORKOMEN VAN LANGDURIGE STRESS

  • Plan iedere dag een moment in om te ontspannen ga wandelen, sporten, lees een boek of doe iets waar jij plezier aan beleeft.
  • Doe ademhalingsoefeningen zodra je de stress voelt opkomen.
  • Knuffel je man, kind of huisdier hierdoor komt het knuffelhormoon oxytocine vrij.
  • Delegeer huishoudelijke taken.
  • Luister naar ontspannen muziek.
  • Neem een warme douche of lekker bad voor je naar bed gaat.

  • Wees niet perfectionistisch streef realistische doelen na en goed is goed genoeg.
  • Ga naar een cursus mindfulness of mediteren dat help om je hoofd leeg te maken en te leren ontspannen.

Vooral het mediteren heb ik echt moeten leren, mijn hoofd zat mudvol en ik kon mijn gedachte niet meer stoppen. Een geleide meditatie waarbij ik steeds terug word gehaald werkt bij mij heel goed.

Laatst heb ik zelf een mindfulness cursus voor coaches gevolgd om mijn klanten te kunnen helpen om te leren ontspannen bij stress op het werk. Dit ga ik verwerken in mijn online trainingen en mijn workshops.

(bron: Margriet 44-2015)

Ontspannen groet,
Sija Dupré