Misschien volg je mij al langer en weet je dat ik regelmatig lezingen geef, maar natuurlijk juist in de week van de werkstress. Vanavond woensdagavond 14 november 2018 om 19:30 uur spreek ik in de Walburg Bibliotheek van Zwijndrecht. Wil je mij eens persoonlijk spreken of je vragen stellen kom dan vanavond langs. Wel graag even inschrijven klik hier
 
Lukt deze avond niet of woon je te ver weg dan geef ik deze zelfde lezing ook online vrijdag de 16e om 10:00 uur s’ morgens. Als je je hier inschrijft krijg je een link waarmee je de 16e om 10:00 uur kunt inloggen. Schrijf je hier in! 

WerkStress
Stress is altijd aanwezig in ons leven. Werkstress is zelfs beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Van de week deelde ik op Facebook vanuit het AD een stuk over werkstress, hierin stond dat 1 op de 7 medewerkers last heeft van werkstress. In de zorg is dit al 1 op de 4 en loopt al op naar 1 op de 3. Kijk eens rond in jouw team. Welke collega’s hebben er last van werkstress?

Stress wordt veroorzaakt door alle prikkels die wij krijgen van onze mobiel en social media. Ook hebben veel mensen stress op het werk door hoge werkdruk, maar ook om geld en in de relatie is vaak veel stress. Daar komen je karaktereigenschappen bij en vaak je persoonlijke omstandigheden en ja die burn-out ligt al aardig op de loer!

Stress is niet erg, dit hebben we nodig om moeilijke dingen te doen. Kijk eens naar sportprestaties en bij examens. Dan is de adrenaline in je lijf juist nodig. 

Stress gaat tegen je werken als het je gaat belemmeren, als je lichamelijke klachten ervan gaat krijgen. De meeste mensen krijgen vaak hoofdpijn, gespannen spieren of hartkloppingen. Werkstress gaat je belemmeren op je werk door lichamelijke klachten maar ook omdat je je onzeker gaat voelen. Vaak kom je in een vicieuze cirkel. Hij is dit bij jou?

Roepende in de woestijn
Ik heb het waarschijnlijk al vaker gezegd. In het jaar voor mijn burn-out voelde ik best dat het niet meer ging. Ik had last van hartkloppingen en stijve spieren in mijn schouders en nek. Bij de cardioloog werd ik binnenste buiten gekeerd. Gelukkig had ik niets aan mijn hart, ‘alleen’ te veel stress. 

Ik sprak regelmatig met mijn leidinggevende, met mijn P&O adviseur en bij de bedrijfsarts. Ik zocht het heel erg buiten mezelf. Ik wist toen zelf niet goed hoe ik het kon aanpakken en kelderde zo mijn burn-out in.

Dat gun ik niemand hoor. Ik was al coach naast mijn functie als afdelingshoofd op een polikliniek. Dus ging iedereen aan mij vragen hoe dat nou kon dat ik een burn-out kreeg. Maar niets menselijks is mij vreemd 🙂

Burn-out
Tijdens mijn burn-out ging ik goed nadenken over mezelf:
– Was ik perfectionistisch? Eigenlijk vond ik dat niet. Op de middelbare school was ik tevreden met een 6. Maar toen ik eenmaal ging werken werd ik steeds ambitieuzer en daarbij ook perfectionistischer. Ik hou erg van ontwikkelen en leren en leg de lat vrij hoog voor mezelf. 

– Ik heb nagedacht over grenzen aangeven en leren nee zeggen. Hoe deed ik dat eigenlijk? Waarbij ik moest toegeven dat ik weinig mijn grenzen aangaf en ook een pleaser was. Ik deed gewoon wat mij werd gevraagd. 

Oh wat had ik graag iemand naast mij gehad zoals de coach die ik nu ben geworden. Die preventieve werkstresscoach. Die je kan begeleiden. Die je kan spiegelen. Die je stappen aanleert zodat je, ondanks de werkdruk, geen stress meer hoeft te ervaren. Dan had ik geen burn-out hoeven krijgen.

Gelukkig ben ik nu erg veranderd. Ik ga heus weleens tegen mijn grenzen aan, maar het lukt mij steeds beter om ze aan te geven. En het mooie is dat mensen het gewoon accepteren als ik nu nee zeg. Afgelopen jaren heb ik zoveel vrouwen gecoacht die ik heb kunnen helpen met al mijn ervaring.

Pijn is onvermijdelijk en lijden is een keuze

Daarom is mijn missie om vrouwen uit de zorg te begeleiden om weer te kunnen genieten van hun werk in de zorg. Geen werkstress meer te krijgen ondanks dat de werkdruk hoog is. Want je hoeft niet alles te doen wat je kunt. Jij hebt een keuze!

Kan ik jou helpen?
– Ervaar jij werkstress en voel jij je ook een roepende in de woestijn? 

– Word je niet gehoord en weet jij niet hoe jij je werkstress zelf kan aanpakken? Maar wil jij dit wel graag aanpakken voordat je een burn-out krijgt? 

– Want niemand heeft er wat aan als jij uitvalt. Het kost jou heel veel pijn en energie als je maandenlang ziek thuis zit op de bank. 

– De baas worden van je eigen leven? 

– Wil jij weer gaan genieten van je werk in de zorg? 

– Weer lief zijn voor jezelf. 

– Wil jij de dingen doen die je wil doen? 
 
Wil je meer weten neem dan deel aan mijn lezing of boek een gratis sessie waarin ik jou tips geef op jouw persoonlijke werkstress. ​Plan jouw gratis gesprek: klik hier 

Ontspannen groet, 
Sija Dupré 
werkstresscoach