Iedere maandagavond geef ik in mijn Facebook live gratis tips.

Iedere maandagavond in de maand januari tips om nee te leren zeggen met als afsluiting de offline workshop in mijn praktijk in Zwijndrecht. Tot nu dus 6 tips gratis gedeeld die ik jullie ook niet wil onthouden.

Tip 1 Zeg geen ja.

Ja zeggen terwijl je nee bedoelt, is niet echt handig. Niet voor jezelf, want het kan je tijd, energie en geld kosten. Maar het zeker ook lastig voor een ander want vaak straal je non verbaal toch uit dat je niet achter die ja staat. Begrijp je wat ik bedoel?

Natuurlijk is het hartstikke moeilijk om nee te zeggen. Soms heb je niet eens in de gaten dat je ook nee had kunnen zeggen. Daarom ga ik het je ook stap voor stap leren. Begin er daarom eens mee om geen ja te zeggen. Zeker niet direct. Geef jezelf wat ruimte. De eerste stap heb je dan al gezet.

Ja tegen een ander zeggen is eigenlijk nee zeggen tegen jezelf, tegen je eigen vrije tijd.

 Als je een ander laat beslissen over jouw tijd kan jij stress krijgen.

Tip 2 Neem bedenktijd

Direct nee zeggen is hartstikke moeilijk zeker in een werkoverleg als iedereen al verwacht dat jij toch weer ja zegt. Of bij overwerken of dagen ruilen in een dienst. Zeg dan geen nee maar vraag bedenktijd. Zeg “ik kom er later op terug” of “ik moet even kijken wat er in mijn thuisagenda staat”, dit geef je de mogelijkheid om er 1 op 1 op terug te komen bijvoorbeeld bij je leidinggevende of die collega die wilde ruilen. Dat is soms makkelijker en natuurlijk kan je dan zeggen dat het nu niet uitkomt natuurlijk.

Tip 3 Ga plussen en minnen (in de bedenktijd ?)

Wat levert deze ja je op en wat kost deze ja je?

Soms geeft een extra taak je ook weer uitdaging in je werk, je leert weer nieuwe dingen en nieuwe mensen kennen.

Daarnaast kun je ook bedenken wat het je kost aan energie en vrije tijd? Of bij extra werken, kun je bedenken of je extra wilt werken of je dag(en) wilt ruilen. Dan is voor nu de stoom van de ketel en je collega’s geholpen en geef je je leidinggevende wat ruimte om verderop in de week iemand anders te zoeken.

Er zijn altijd mogelijkheden om het anders te doen.

Onderstaand het filmpje waarin ik de eerste 3 tips toelicht

 

Tip 4 Let eens op hoe anderen nee zeggen

Ga eens opletten hoe je collega bijvoorbeeld nee zegt. Op welke manier doet zij dat? Wat vind jij daarvan? Past dit ook bij jou of juist helemaal niet en waarom niet dan? Ik doe dit zelf regelmatig, kijken naar een collega en hoe zij reageert in bepaalde situaties.

Tip 5 Bedenk dat je nee niet persoonlijk bedoeld is

Je zegt nee iet tegen de persoon die jou iets vraagt maar je zegt nee tegen de situatie. Natuurlijk wil je die ander geen pijn doen of kwaad maken. Je wilt die ander natuurlijk graag helpen maar niet ten koste van jezelf, je eigen vrije tijd. Lief zijn voor jezelf is heel belangrijk.

Ik las ergens “je wilt stevig op je eigen voeten staan, niet op de tenen van een ander”, als je dit bedenkt lukt het misschien beter om vriendelijk maar beslist nee te zeggen als je ook nee bedoelt.

Tip 6 Oefen met nee zeggen in het klein

Iets doen leer je door te oefenen, maar leg de lat niet te hoog voor jezelf. Begin gewoon klein. Bijvoorbeeld eens door nee te zeggen bij de kassa als ze vragen of je er 10 cent bij hebt, terwijl je weet dat dit wel in je portemonnee zit. Of is dit makkelijker dan nee zeggen tegen een collega of leidinggevende? Wat voor iets kleins zal jij kunnen uitproberen?

Onderstaand het filmpje waarin ik de tweede 3 tips toelicht

Heel veel succes met deze 6 tips.

Meer informatie over de workshop klik dan hier