De laatste 30 dagen deel ik iedere dag een tip om een ontspannen decembermaand te hebben en 2019 ontspannen in te gaan.

Zelf gebruik ik december om terug te kijken. Hierbij maak ik een lijstje met plussen en minnen. Wat ging er goed, waar ben ik trots op. Wat wil ik volgend jaar meenemen en wat wil ik in 2018 achterlaten. Zowel voor mijn privéleven, mijn gezondheid en op werkgebied.

Welke mensen gaven en geven mij energie en op wie loop ik leeg? Dit doe ik ook met mijn werktaken en projecten die ik gedaan heb.

En bij jou?
Is het gelukt om zonder werkstress te werken dit jaar door alle tips die ik iedere week met je deel? Wat ging er goed? Waar ben je trots op? Wat ga je verder uitbreiden in 2019? Maar ook wat ging er minder? Wat wil je anders gaan doen?

Facebook
Volg je mij al op Facebook?

Daar deel ik de laatste 30 dagen tips om ontspannen 2019 in te gaan. Heb je geen FB en wil je graag dagelijks mijn tips ontvangen deze maand? Dat kan geef dit dan even door op info@werkstressindezorg.nl dan krijg je de tips via de mail van mij.

Je hoeft ze echt niet alle 30 toe te gaan passen, dit zal je juist weer stress kunnen geven. Maar pak er eens één op en ga die gedurende een week toepassen.


Missie
Want mijn missie is nog steeds om jou te behoeden voor een burn-out en je weer plezier in je werk terug te geven ondanks de werkdruk die er is. Zodat jij weer een gezellige collega en moeder en partner kunt zijn en thuis weer gewoon thuis is.

Doelen stellen
Stel je ook doelen voor het nieuwe jaar? Wat wil je gaan doen? Voor mij wordt 2019 een bijzonder jaar. Ik ga vanaf maart een sabbatical nemen van mijn werk als kwaliteitsmedewerker zodat ik als coach meer tijd heb.

Ik heb leuke plannen op de plank liggen waar ik mij helemaal op ga richten. En dan heb ik ook meer mogelijkheden om te reflecteren op mezelf. Want soms loop ik ook nog wel eens tegen mijn grenzen aan. Ik voel het aan mijn lijf en krijg concentratieproblemen. In de waan van de dag gebeurt dat nog wel eens. Gelukkig voel ik het nu wel aan en kan ik er direct actie op zetten. Wat wil ik wel en wat niet meer, hoe wil het verder gaan inrichten? Wat wil ik loslaten en wat neem ik mee? Ik heb hier enorm veel zin. Het liefst wilde ik dat al in november, met mijn verjaardag. Maar dat kon helaas niet dus nu vanaf maart.

Ik zal vast een paar tips met je delen die ik al op Facebook gedeeld heb.

Zorg voor balans tussen spanning en ontspanning.
Spanning hoort erbij natuurlijk. Je hebt overal spanning, zowel thuis of alles goed geregeld is en ook op het werk. Een beetje spanning is niet erg als het maar geen stress wordt. Probeer er balans in te krijgen.

Als aanvulling; bouw eens een rustperiode in. Wees je bewust wanneer je een rustperiode hebt of kan nemen. Zoals even op je ademhaling letten bij het koffiezetapparaat of als de washandjes in de magnetron zitten. Misschien heb je de ene dag wel tijd om even met een collega te spreken. Wees je er dan van bewust dat dit ook me-time is. Ook als is het maar een paar minuten. Micro-pauze noem ik dat. Heel even op adem komen.

Voor thuis: zet eens een kruis in je agenda. Doet hoeft niet direct voor een hele dag maar kan ook voor een uurtje. Plan hier niets op in en kijk wat erlangs komt. Misschien doe je dan ook wel wat. Toch even die ramen zemen of voor nu de kerstboom opzetten. Maar dat kan ook even gaan wandelen of de tuin doen. Niets moet, je mag natuurlijk ook gewoon een boek lezen of een powernapje doen. Laat het op je afkomen. Alleen wat jij wil en niet wat je moet.

Neem geen werk mee naar huis, laat je werk op je werk
Probeer een extra taak of de administratie die je thuis ook kan doen niet mee naar huis te nemen. Blijf eens een uurtje langer om deze taak af te maken in een uurtje overwerken. Dan is deze taak direct gedaan (of plan hem voor een andere keer in) en kan het uit je hoofd. Dan blijf thuis gewoon lekker thuis. Zeker in de decembermaand als je het thuis ook al drukker hebt dan anders.

Probeer de lat ook thuis in de decembermaand niet te hoog te leggen. Vooral de perfectionisten onder ons (ik ook hoor) willen het heel goed doen. Alles hè. Dus een leuk huis, leuke kleren, leuke cadeaus, voor iedereen en dan nog snel even langs de kappen en snel…….

Ontspannen groet, 
Sija Dupré 
werkstresscoach