Als je goed voor anderen wilt zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen!

Dit is wel dé tip die ik alle zorgprofessionals in deze barre corona tijd wil meegeven. Het is misschien een open deur, maar heel belangrijk in deze crisis situatie.

Natuurlijk willen we allemaal graag helpen! Maar help jezelf als eerste, als jij gezond blijft kun je blijven helpen en dat hebben we nu heel hard nodig, gezonde zorgprofessionals.

Hoe doe je dat dan? Voor jezelf zorgen?

Luister allereerst goed naar je lichaam, ben je moe ga dan naar bed, rust uit. Probeer de inspanning en ontspanning in balans te houden. Er wordt nu een groot beroep op je gedaan.

Hard werken is helemaal niet erg, daar krijg je echt niets van.

Probeer er in ieder geval geen stress van te krijgen. Moet je hard werken en je kunt daarna ontspannen en goed slapen dan ben je weer uitgerust om de nieuwe dag in te gaan.

Als je stress krijgt loopt je energie weg en krijg je allerlei lichamelijke en mentale klachten. Dan kun je niet meer goed slapen en wordt je energie niet aangevuld. Je loopt letterlijk leeg en wordt ziek en juist dan ben je enorm vatbaar voor het corona virus!

VRAAG HULP!

Veel mensen in jouw omgeving willen jou nu helpen. Accepteer deze hulp dan ook. Geef aan wat jij precies nodig hebt.

Bijvoorbeeld: Misschien een keertje voor jou en jouw gezin koken. Je kinderen opvangen. Even bij je ouders langs laten gaan of een boodschapje bij hen afgeven.

Er wordt nu een groot beroep op jou gedaan. Ik zie diensten van 10 à 12 uur voorbijkomen. Dit betekent dat je thuis moet kunnen ontspannen en hulp mag vragen.

Zorg goed voor jezelf. Bedenk wat jij nodig hebt. Dit zal de komende weken alleen maar meer worden en dat mag hè.

Kijk ook de FB live, die ik hierover gegeven heb. (Het is helaas af en toe een beetje krakerig)

Geef het aan, aan mensen rondom jou, wat jij nodig hebt. Het is echt niet egoïstisch om lief te zijn voor jezelf.

EET GEZOND!

Het is zo gemakkelijk om snelle happen, korte koolhydraten en veel vet, te eten als je moe bent. Doe het maar niet, vraag dan of een vriendin of buurvrouw een goede gezonde maaltijd voor je wilt maken. Daar doe je lichaam er het beste op!

Ik weet dat het heel erg moeilijk is om lief te zijn voor jezelf. Dit is één van de moeilijkste opdrachten die ik tijdens een coaching traject geef.

Vraag om hulp, jij mag ontvangen als je zoveel aan het geven bent mag je ook ontvangen en gun het jezelf. Juist jij mag niet ziek worden nu! Niet opbranden!

PS: Heb je hulp nodig om alles op een rijtje te krijgen voor jou persoonlijk? Dan geef ik aan jou een gratis online of telefonische ont-stress-sessie. Plan deze gerust, ook ik wil graag helpen: https://www.werkgeluk50plus.nl/aanmelding-gratis-online-ontstress-sessie/