werkstresscoach

Bewustwording is de eerste stap van mijn stappenplan. 

​​Heel vaak denken vrouwen dat je dingen niet kunt veranderen omdat het in je karakter zit.

Je karakter is uniek, speciaal en vaak moeilijk te veranderen. Het zit in je DNA. Ben je introvert of extravert bijvoorbeeld? Of creatief, eerlijk, pessimistisch of optimistisch? Karakter is niet te veranderen, het is jouw kern.

Karakter moet niet verward worden met aangeleerd gedrag.

In tegenstelling tot karaktertrekken, gaat het bij gedrag om aangeleerde eigenschappen. ​​Je opvoeding, omgeving en ervaringen bepalen voor een groot deel jouw gedrag. Eigenlijk zijn het niet meer dan gewoontes, maar wel gewoontes die behoorlijk vast kunnen zitten. ​​Maar ……. ze zijn beïnvloedbaar, dus maakbaar.

Voorbeelden van gedrag of persoonlijke kenmerken die jou in de weg kunnen zitten zijn:

  • te groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • perfectionisme
  • faalangst
  • geen nee kunnen zeggen
  •  geen hulp willen vragen
  •  te flexibel willen zijn
  •  het hebben van vooroordelen
  •  ongeduldig zijn


Welke persoonlijke kenmerken herken jij bij jezelf? 

​​Herken jij deze eigenschap bij de vraag of je werkstress krijg van je eigen gedrag?

Heb jij dit altijd al gehad?

Kun jij je terughalen bij jezelf wanneer jij je bewust was van je karakter of gedrag? Het wordt pas vervelend als je last gaat krijgen van jouw gedrag. ​​En nog erger natuurlijk als je er ook echt werkstress van krijgt. 

Vaak hoor ik bij mijn coaching dat het niet te veranderen is want het is mijn karakter hoor ik dan. Dat kan natuurlijk, maar wat ik meestal tegenkom is dat het aangeleerd gedrag is. En gedrag kun je aanleren dus ook afleren of veranderen.

Bewustwording

De start is van een coachtraject bij mij is bewustwording. Weten hoe en waarom jij reageert zoals je reageert. 
 
Zonder oordeel. 
 
Het is niet goed of fout hoor. ​​Het is belangrijk je gedrag te herkennen in bepaalde (stressvolle) situaties. ​​Zodat je niet alleen maar energie lekt maar het je ook lukt het te keren en er energie van gaat krijgen.
 
Jij blijft jij en jij bent oké, wel graag op een ontspannen manier zonder ongezonde stress!

Wil jij van mij een paar persoonlijke tips om inzicht te krijgen in jouw gedrag en de werkstress die jij ervaart op dit moment? ​​Boek dan een gratis online inzichtsessie: https://www.werkgeluk50plus.nl/aanmelding-gratis-online-inzicht-sessie/

Fijne werkdag vandaag.


Ontspannen groet,

Sija Dupré
Werkstresscoach


Verdere uitleg hoor je in onderstaande video  hier ga ik dieper op het thema in:PS: Ken jij nog anderen voor wie deze mail interessant is? Deel hem dan gerust met die persoon of verwijs naar mijn blog op de website met de link hierboven!