Wil jij graag zorgen voor je vrienden of je collega’s? Dat zit natuurlijk in je genen als je in de zorg werkt. Daar is helemaal niets mis mee zolang het maar niet ten koste gaat van jezelf. Als jij jezelf gaat opofferen voor de goedkeuring van anderen dan gaat dit ten koste van je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Wat zonde is want de meeste patiënten waarderen je enorm.

Vaak voelen collega’s of vrienden het aan dat jij aan het pleasen bent en de meeste houden daar helemaal niet van. Eigenlijk vinden zij dit zwak, zij vinden je goed zoals je bent. Soms gaan ze je zelfs negeren, wat er weer voor kan zorgen dat jij onzeker word, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Besef dat er altijd collega’s zullen zijn die je niet “leuk” vinden, ook al ben je een zeer zelfverzekerd aantrekkelijk persoon. Ik heb eens gelezen dat in een team 33% je leuk vind, 33% neutraal over je zijn en 33% vinden je niks. Kijk eens om je heen naar het team waar jij mee werkt in jouw zorginstelling. Kan dit kloppen? Wat vind jij eigenlijk zelf van je collega’s? Klopt dit ook voor jou? Geeft het dit al een beetje meer lucht? Of vind je dit juist beangstigend?

Wat beangstigd jou dan? Zijn dit je eigen verwachting? Lees ook mijn blog over faalangst en werkstress.  Moet jij veel van jezelf? Zitten je eigen gedachten en gevoelens over jezelf je soms in de weg?

Bedenk dan dat gedachten en gevoelens komen en gaan, de hele dag en ja ook soms ‘s nachts. Maar zij zijn niet persoonlijk en ze zijn lang niet altijd waar. Trouwens wat is de waarheid? En daarbij jij bent niet je gedachten en je gevoelens, je hebt ze alleen. Dat is een groot verschil.

Hoe stop je met andere mensen te pleasen?

Stop met vechten tegen jezelf. Kijk niet naar anderen, kijk eens naar jezelf. Ga jezelf de liefde geven die jij verdient. Geniet van de mooie momenten in je leven en je werk in de zorg. Vind je dit moeilijk, ga dan schrijven. Schrijf aan het einde van de dag je successen van je werkdag op. Waar kreeg jij energie vandaag van. Waar werd je blij van? Welke patiënt was tevreden over je? Of over welke patiënt of handeling was jij zelf tevreden?

Twee tips om je te helpen met pleasen te stoppen

1) Denk eens na voordat je iets doet voor een ander. Vraag jezelf af: doe ik het voor mezelf of doe je het om door de ander geaccepteerd te worden?

2) Leer ‘nee te zeggen‘. Zeg nee tegen mensen wanneer je merkt dat je iets niet wilt doen zonder excuses eraan toe te voegen. Je bent niemand een verklaring schuldig!

 

Tijd is het meest kostbare
dat je hebt,
denk daarom goed na
over hoe jij het gebruikt

 

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op.