Waar ben je dan bang voor?

Als je je werkstress gaat aanpakken, je echt wil veranderen. Ja dan gebeurt er inderdaad wat met je. In jezelf, in je gevoel, in je hoofd. Ook ik heb dat nog regelmatig hoor.


Uit je comfortzone

Soms wil je heel erg graag dingen doen, dingen veranderen die niet meer bij je passen. Het kan iets eenvoudigs zijn. Bijvoorbeeld een andere sport gaan doen. Maar dan stribbel je vriendin opeens tegen want zij gaat altijd met je mee, dus verander je maar niet en blijf je het toch maar doen.

Als je op je werk wil veranderen. Je werkstress echt wilt gaan veranderen wat ga jij dan doen? Welke stappen ga jij zetten?

Of als je niet gaat veranderen en de stress in stand houdt wat gebeurt er dan? Blijf je dan mopperen op je werk zowel daar als thuis? Laat je de energie zomaar wegstromen? Of het allerergste kan zijn dat je ziek wordt en in een burn-out belandt omdat je niet durft te veranderen.

Is dit herkenbaar?

Waarom ben je bang voor verandering?

-Ben je bang dat je collega’s je niet meer aardig vinden?
-Ben je bang voor de reacties die op jouw nieuwe acties volgen?
-Ben je bang dat je niet meer doet wat er eigenlijk hoort?
-Ben je bang dat je niet aan verwachtingen van je collega’s voldoet?

Iedere verandering is eng hoor. 

Na mijn live uitzending kreeg ik nog een reactie van een kijker die melde “ik weet wat ik heb (ook al is dit stress), en niet wat ik krijg of wat er gebeurt”

Dat klopt hè, want als je er niets aan doet blijf je krijgen wat je kreeg.

Je weet van tevoren niet wat er gebeurt als je gaat veranderen.
Daarom raad ik ook altijd aan om een coach te nemen, die je stap voor stap kan helpen om wel te veranderen en van stress weer naar plezier in je werk te gaan. Of neem een buddy op je werk, iemand die jij vertrouwt.

Als je niet gaat veranderen kunnen er dingen gebeuren die je ook niet wil.
 
Waar zit de angst in?

-Angst voor het onbekende omdat je de gevolgen niet kan overzien?
-Angst dat je misschien je werk zelf wel niet meer leuk vindt?
-Ben je bang dat je ontslagen wordt als je gaat veranderen?

Maar je gaat juist dingen doen die jou weer gezond maken, die jou weer werkplezier gaan geven waardoor je passie weer terug gaat komen in je werk en in je leven.

-Wil je heel graag goedkeuring krijgen van anderen?
-Doen wat hoort, zo deed ik het altijd al.

Ik weet als geen ander hoe hard je kan ploeteren om het anders te willen doen terwijl het mezelf niet lukte om veranderingen in te zetten. Soms wel een klein stapje, maar ja dan kreeg ik reacties en ging ik toch weer op oude voet verder. Lekker vertrouwd maar heel ongezond voor mij. Want ik werd wel ziek, ik kreeg een burn-out. Voelde me echt een roepende in de woestijn en had heel graag een coach naast me gehad. Wist niet eens dat deze er waren om mij te helpen in deze toestand. Gelukkig kan ik jou nu helpen, probeer ik, zoals met dit blog, jou in te laten zien dat het anders kan. Dat je hulp kan krijgen!

Gun jezelf om te veranderen, om weer gezond te worden.
In mijn filmpje geef ik je de fases weer van werkstress en wat jij kan doen. Klik op de blauwe knop om mijn opname op mijn website te kijken.


Ontspannen groet, 
Sija Dupré 
werkstresscoach