Steeds vaker komt dit langs bij mijn coaching van de 50-plus vrouw. Maar ook bij gesprekken met vriendinnen valt het me steeds vaker op.

  • Schuldgevoel op je werk omdat je je persoonlijke omstandigheden meeneemt. Bijvoorbeeld omdat het niet lekker gaat met je ouders, je kinderen of kleinkinderen. Gevraagd wordt of je een keertje extra kan oppassen of langskomen maar ja….. je moet werken. Dus bam! Je voelt je direct weer schuldig naar je collega’s toe.Maar ook de andere kant op. Dat ze op je werk vragen of een keertje extra kan komen werken of een dag kan ruilen. Terwijl je weet dat dit niet kan omdat je moet mantelzorgen of oppassen, misschien je vriendin wat beloofd. Bam! Daar is die weer dat schuldgevoel.Echt zo’n sandwichgevoel. Je vindt dat je het ene moet doen, maar het andere eigenlijk ook. Geeft een rot gevoel dus ook geen werkplezier.
  • Schaamte omdat je als 50-plusser wordt ingehaald door je jongere collega. Of merkt dat je concentratievermogen echt wat af neemt. Misschien voelt dat je eerder aan je grens zit, het water sneller aan je lippen staat. Dat je je schaamt omdat dit zo vervelend voelt en je het niet wilt dit gevoel. Als maar doorgaan en niet je grenzen aan geven kan uitlopen op een burn-out hè.
  • Angst voor het onbekende, voor een nieuwe leidinggevende, voor andere taken. Maar ook voor een confrontatie met een collega of mensen in je omgeving. Angst voor bijvoorbeeld een nieuw computer programma.Het sluipt er zo in. Tot mijn 50e groeide ik als een malle en voelde me als een vis in het water op het werk. Daarna voelde ik echt de top afvlakken. De groei stokte voor mijn gevoel. Collega’s die mij voorbij gingen. Het gaf echt irritatie en verminderde mijn werkplezier steeds meer. Tot ik besefte dat ik hetzelfde deed. Onbewust hoor. Het duurde echt even voor ik daar weer een balans in gevonden had. Herken jij dit ook?

Vaak in mijn coaching sessies gaan wij op zoek naar het ontstaan van jouw schuldgevoel, schaamte en angst. Wanneer is het ontstaan bij jou? Hoe is het ontstaan? Het zit vaak ook in je gedrag en karakter bijvoorbeeld het perfectionisme en plaesen.

Ik zie het ook terug in de opvoeding van onze generatie.

Respect voor ouderen, voor je leraar, voor je ouders dat was belangrijk. Dat je u zei tegen hen en hen niet mocht tegenspreken. Zeker niet de discussie opzoeken want dan was je brutaal. Heel anders dan hoe wij nu onze kinderen opvoeden. Nu mag de discussie wel ontstaan.

Het schuldgevoel, schaamte of de angst kan ook zijn ontstaan door een nare ervaring. Dat je wel een keertje nee zei en je collega dan bam! over je heen ging. Of dat je een dominante collega had of een leidinggevende die je niet zag  staan en niet naar je luisterde. Of thuis jezelf almaar wegcijferde om het iedereen naar de zin te maken.

Hoe is het ontstaan bij jou?

In de eerst sessie van mijn coachtraject kijk ik daar altijd met jou naar. Even terugkijken op jouw tijdlijn. Welke ervaringen heb jij gehad die nu zijn opgeslagen in je brein. Daarna kijken we vooruit want het verleden kan je toch niet meer veranderen en de toekomst nog wel 😊 Hoe kunnen we jouw brein opnieuw programmeren met nieuwe ervaringen die je meer zelfvertrouwen geven.

Het schuldgevoel. Schaamte en angst omzetten naar dankbaarheid.

Waar ben jij dankbaar voor?

Het dak boven je hoofd, het werk dat je hebt, je gezondheid of de medicijnen die jou kunnen helpen.

Waar ben je trots op? Waar ben jij goed in? Welke ervaringen heb jij opgedaan waar je blij om bent? Welke vaardigheden horen echt bij jou?

LIEF ZIJN VOOR JEZELF

Zo belangrijk en de meest moeilijke opdracht die ik in mijn coachsessies geef.

Zet jezelf op de eerst plaats. Jouw gezondheid is belangrijk. Maak je behoefte kenbaar!

Probeer de balans te houden in:

GEVEN EN ONTVANGEN, vraag hulp. Die ander wil jou ook graag helpen.

INSPANNING EN ONTSPANNING, niet alleen maar bezig zijn.

Wees de baas over je eigen leven. Je hebt er maar één gekregen.

Lukt je het niet alleen om jouw schuldgevoel, schaamte en angst aan te pakken boek dan een gratis vrijblijvende online sessie met mij. Dan geef ik jou persoonlijke tips die jij kan gaan toepassen. Aanmelden kan door op deze link te klikken: https://www.werkgeluk50plus.nl/aanmelding-gratis-online-inzicht-sessie/

Hartelijke groet,
Sija Dupré
werkgelukcoach 50-plus vrouw