Heb jij ook moeite met de balans tussen werk en privé?

Regelmatig merk ik aan mezelf dat ik moeite heb met het houden van de balans werk en privé. Ik vind mijn werk zo leuk en voel mij enorm betrokken dat ik moeilijk afstand kan nemen, ook als ik thuis ben heb ik vaak niet helemaal mijn aandacht erbij. Om balans te krijgen heb ik enkele tips voor je.

3 tips om balans te houden

1. Hou je werk op je werk

Zodra je naar buiten stapt bij je werk zet je de knop om. Werk blijft bij werk,  daar hoort het, daar is het ontstaan, morgen weer een dag en ziet het er vaak heel anders uit. Morgen ontmoet je weer andere mensen (of soms dezelfde) en is de situatie weer veranderd of kijk je er weer anders tegenaan.

2. Mindfulness oefening

Onderweg naar huis lopend, op de fiets of in de auto, doe je een kleine mindfulness oefening. Let op je ademhaling en volg deze in gedachte. Kijk om je heen en benoem alle dingen die je ziet. Blijf positief ook al kom je in de file, irritatie zit in jou, het zijn jouw gedachten die je zelf kan sturen naar een positieve vorm.

3. Maak van moeten willen

Zodra je thuis naar binnen stapt ben je thuis. Leef in het moment ook al moet je direct gaan koken of naar een training, misschien zet je vast de was aan. Dit hoort allemaal bij thuis. Kies bewust wat je wil doen en zeg niet steeds in gedachte dat je dit allemaal moet. Geef aandacht aan de mensen om je heen, luister echt naar wat er gezegd wordt, stel vragen en vraag door. Zo kom je er achter wat er in je omgeving gebeurt en voel jij je niet schuldig.

Door de keuze te maken om in het moment te leven zul je je gelukkiger gaan voelen.
Je ervaart minder stress, minder gejaagdheid en minder zorgen. In plaats daarvan voel je meer rust, kalmte, vertrouwen, dankbaarheid en tevredenheid.

Veranderen kost tijd. Maak de keuze om die tijd te investeren in jezelf zodat je de balans kan behouden tussen werk en privé.

Hoe hou jij de balans tussen werk en privé?

Noem in het commentaarveld hieronder een aanvullende tip. Zo wordt dit blog nog waardevoller.

Als dit artikel interessant is voor mensen in jouw netwerk, wil je het dan ‘delen’ door op één van de social media knoppen hieronder te klikken?