Hoe vaak heb jij je keuze door angst laten leiden?

Angst voor het onbekende, een nieuwe taak, nieuwe collega’s of een andere leidinggevende.

Maar ook angst om te falen, . Faalangst: “angst dat je niet voldoet aan de gestelde verwachtingen”

Of angst voor conflicten.

Angst voor kritiek.

Angst voor afwijzing.

Iedereen zijn eigen angst of angsten.

Angst kan je beschermen, wat goed is voor je. Maar angst kan je ook enorm belemmeren.

Waarbij er allerlei overtuigingen zijn gevormd in je brein zoals:

  • Ik ben niet goed genoeg,
  • Ik moet perfect zijn,
  • Ik moet alles onder controle houden of
  • Succes is niet voor mij weggelegd.

Veel van jouw angsten en belemmerende overtuigingen zijn onbewust. Ze leven hun eigen leven en komen naar boven net wanneer je ze niet kunt gebruiken. Het is dus handig ze te herkennen, bewust te worden en op te ruimen.

In mijn coachtrajecten kijk ik met mijn coachee naar waar de angst vandaan komt en of deze angst jou helpt of juist belemmert.

Bewustwording

Het is belangrijk om je vanaf nu bewust te worden van je angst, zoiets als “Ja daar is hij weer!”

Niets menselijks is mij vreemd, ook ik heb mijn angsten.

Laatst nog toen een collega coach zich opgaf voor een workshop bij mij. Direct kwam de angst omhoog of ik wel goed genoeg was om deze workshop te geven en wat zij er wel niet van zal vinden ☹

Gelukkig ben ik mij dit direct bewust en ga ik op zoek naar mijn angst. De angst om niet goed genoeg te zijn. Slaat nergens op weet ik nu…. Komt van mijn jeugd waar de basisschooldirecteur mij naar de huishoudschool wilde laten gaan. Gelukkig stak mijn moeder hier een stokje voor. Maar wilde mij natuurlijk wel bewijzen dat ik wel goed genoeg was.

Dit is maar een voorbeeld van mijzelf.

Ombuigen

En jij? Lukt het jou om je angsten onder ogen te zien en bewust te worden waar ze zijn ontstaan en hoe je ze nu kunt ombuigen naar je kracht?

Ik weet nu dat ik strijdbaar ben en daadkrachtig. Zodra mijn angst om de hoek komt kijken, ga ik omdenken. Weet ik nu dat mijn collega juist ook van mij wil leren en zich daarom heeft opgegeven voor de workshop. Juist om beter te worden.

Lukt jou dit ook dat omdenken of houdt de angst je tegen om voor jezelf op te komen en je grenzen te trekken? Of misschien houdt de angst je wel tegen om zichtbaar te zijn of je werk leuker te krijgen.

Of heel misschien wil je wel switchen van baan, maar ja dat tijdelijke contract of misschien kan ik het wel niet en word ik ontslagen in mijn proeftijd. Allerlei angsten die jou tegenhouden om gelukkig te zijn en leuk werk te doen.

Ik ben heel benieuwd of jij je bewust bent van jou angst(en).

Wil je het met mij delen?

Hartelijke groet,
Sija Dupré
werkgelukcoach

PS: Wil jij eens met mij sparren over jouw angsten? Dat kan in een gratis online inzichtsessie. Meld je aan op: https://www.werkgeluk50plus.nl/aanmelding-gratis-online-inzicht-sessie/