Loslaten, ik heb er afgelopen maandag een vlog over gedaan, vanuit mijn kantoor want het was te slecht weer om het buiten te doen dit keer.

Ik heb hier 5 tips gedeeld:

TIP 1) Eigenlijk de makkelijkste, maar ook de frustrerendste. Loslaten van dat waar je geen invloed op hebt in het werk, maar wel werkstress van krijgt. Meld het in het werkoverleg en laat het notuleren. Dan heb je het in ieder geval vastgelegd. Laat het daarna over aan degene die er wel invloed op hebben.

TIP 2) Laat je werk los zodra je door de draaideur/buitendeur naar buiten stap. In de verpleging heb je overgedragen aan je collega die er mee verder gaat. In de andere functies heb je de hele dag je best gedaan en zodra je door de deur naar buiten gaat houd het werk op. Je kan er dan niets meer aan doen en morgen, zodra je weer naar binnen stap pak je het werk weer op dat er (nog) ligt.

Iemand zei eens tegen mij dat ze thuis nog graag even de dag doornam aan de etenstafel. Dat is natuurlijk prima, probeer alleen niet het alleen een klaaguurtje te laten zijn. Wat ik dan altijd adviseer is het gesprek af te sluiten met iets waar je trots op bent die dag. Zo ben je in je hoofd de rest van de avond positiever. En alles wat je aandacht geeft groeit, dus laat dat vooral positief zijn.

Loslaten is het moeilijkste dat er is,
maar zonder loslaten
blijf je zitten
waar je eigenlijk
niet wilt zijn.

TIP 3) Laat je werkstress los door mindfull te werken. Waarbij ik bedoel doe al je taken 100%. Ook bij afleidingen zoals vragen of telefoontjes. Doe die er niet even tussendoor, maar stop je taak bewust en handel de onderbreking ook weer met 100% aandacht af. Zo voorkom je dat je gaat stressen en dingen op de automatische piloot gaat doen en je aan het einde van de dag niet meer weet of je het (goed) gedaan hebt. Als je al werkstress ervaart dan kan je hier onzeker van worden. Niemand kan nu eenmaal multitasken, ook jij niet.

TIP 4) Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn voor je werk als je vrij bent hoor. Nu met de groepsapp van de afdeling denkt iedereen er alles maar in te kunnen gooien en jij ook antwoord als je vrij bent. Doe daar niet aan mee, als je vrij bent kijk je niet op de groepsapp en lees geen werkmails, hebben ze je echt nodig dan bellen ze wel, dit geeft een extra drempel voor je collega’s. Wil je voor je gaat werken toch op de hoogte zijn, sta dan een uurtje eerder op je werkdag op en lees je mails en groepsapp even door. Je zal merken dat er dingen gewoon zijn opgelost zonder dat jij je ermee hebt hoeven bemoeien, dus echt vrij kon zijn.

TIP 5) Op voorhand stresserig worden als je opstaat. Of nog erger al voor je naar bed gaat. Laat het los, sta onbevooroordeeld op en laat de dag komen zo die komt. Vaak gaat het toch anders. Als jij denkt dat het een drukke dag wordt omdat de afdeling vol ligt, het rooster te kort schiet of je spreekuur vol staat. vaak gaat het anders dan jij van te voren denkt. Een volle afdeling kan gewoon soepel verlopen en een half lege kan allemaal moeilijke patiënten of complicaties hebben. Je weet het echt niet en geniet van je vrije uren thuis zonder zorgen voor morgen.
Ik gaf s’middags aan dat ik een vlog s’avonds vanuit kantoor zal doen en je 5 tips ging geven over loslaten. Zelf volgde ik in de middag een Webinar van mijn eigen coach en die zei je moet nooit meer dan 3 tips weggeven per keer. Maar ik geef het zo graag weg ?

En nog erger ik heb ook nog een BONUS voor je:

TIP 6) Laat los het structurele overwerken. Spreek met je collega af wie welke dag kan overwerken en hou er met elkaar ook aan vast. Zo weet je dat je waarschijnlijk op die dag moet overwerken en kan je op de andere dagen gewoon dat doen wat jij wilt doen in je vrije tijd.
Veel succes.

Sija Dupré
werkstresscoach